Úterý, 19. března 2024

Připravte se na letní vedra včas. Ventilátor, protisluneční folie nebo klimatizace?

Letní vedra každoročně potrápí nejednu domácnost. V rozpálených bytech a domech je často k nevydržení a lidé pro trochu průvanu často rezignují na zabezpečení svých domů a bytů.

Připravte se na letní vedra včas. Ventilátor, protisluneční folie nebo klimatizace?

,,Letní tropické teploty často nahrávají zlodějům, protože lidé se snaží větrat, jak to jde, a to i přes noc. Pro zloděje pak není problém najít otevřené okno v přízemí nebo dokonce i otevřené dveře. Pokud k tomu připočteme únavu a sníženou všímavost v důsledku horka, lze říci, že zloději mají téměř ideální podmínky," říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení, Next. Existuje však několik řešení, které mohou výrazně ulevit od vysokých teplot v bytě či domě a nenarušují jejich bezpečí.

Klimatizace

Klimatizace je prověřené řešení, kterým spolehlivě zajistíte v interiéru požadovanou teplotu. Není to však nejlevnější záležitost. Na výběr je ze tří variant:

  • Nejúčinnější jsou tzv. splitové jednotky, kdy je oddělena vnější kondenzační jednotka a vnitřní výparník. Kromě účinnosti je výhodou tohoto řešení nižší hlučnost (do 50 dB). Nevýhodou je vyšší pořizovací cena a složitější montáž.
  • Druhou možností jsou mobilní klimatizační jednotky. Ty se obvykle používají jako provizorní řešení, teplý vzduch je odváděn hadicí, kterou musíte vystrčit z okna nebo ze dveří. Mobilní klimatizace mají nižší účinnost a vyšší hlučnost.
  • Třetí variantou jsou klimatizace okenní, hojně využívané v jižních zemích. Nejsou příliš estetické, ale ze všech klimatizací jsou nejlevnější. Jejich nevýhodou je vysoká hlučnost a přímé foukání studeného vzduchu.

Protisluneční fólie

,,Protisluneční fólie jsou základním řešením problému s přehříváním interiéru. Instalují se na okna z vnitřní, nebo lépe z vnější strany. Díky svojí konstrukci, kdy na vrstvy polyesterového filmu jsou napařovány různé druhy kovů, dokáže solární fólie odrážet tepelné záření při zachování maximálního průchodu světla," říká Ivan Pavlíček z firmy Next. Uplatnění najdou na východní, jižní i západní straně objektu a v parných dnech sníží teplotu v místnosti o několik stupňů. Pokud použijete reflexní typy fólií, získáte i příjemné soukromí a zabráníte zvědavým pohledům zvenčí.

Protisluneční fólie vyřeší problém s přehříváním interiéru po většinu letních dní. Při dlouhotrvajícím vedru nebo extrémně teplých dnech jsou fólie vydatným pomocníkem klimatizací, kdy zásadně sníží jejich spotřebu energie.

Ventilátory

Všechny druhy ventilátorů, jako prostředků zmírnění letních veder, jsou jen nouzová řešení. Ve skutečnosti teplotu v místnosti nesníží a jen zajistí trvalé proudění vzduchu, které ochlazuje povrch našeho těla. Stropní ventilátory jsou obvykle kombinovány se svítidly, takže ušetříte za elektrické rozvody. Jejich nevýhodou je však hlučnost a také trvalé proudění vzduchu. Stojanové ventilátory jsou pak krizovým řešením, často používané v posledních letech v kancelářích.

Existuje ideální řešení?

Ideálním řešením je kvalitně zateplená stavba, která dlouho odolává prohřátí, okna opatřena externí protisluneční fólií a kvalitní splitová klimatizace s inteligentním řízením provozu. S takovou výbavou si nepochybně zajistíte příjemný domov nebo kancelář po 365 dní v roce. Stropní ventilátor je poněkud archaickým řešením, které spíš potěší milovníky retra či starých amerických filmů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů