Úterý, 19. března 2024

Senátní výbor nedal doporučení k novele stavebního zákona

Senátní výbor nedal doporučení k novele stavebního zákona
Senátní výbor pro veřejnou správu a územní rozvoj se dnes ani po více než tříhodinové debatě neshodl na doporučení k rozsáhlé novele stavebního zákona. Senát se tak na své středeční schůzi bude při projednávání novely muset obejít bez stanoviska tohoto garančního výboru. Ústavně-právní výbor už dříve doporučil novelu zamítnout, hospodářský výbor stejně jako komise pro rozvoj venkova ji chtějí schválit. Novela budí pozornost především kvůli protestům organizací na ochranu životního prostředí, kterým vadí to, že omezuje právo veřejnosti zúčastnit se povolovacích procesů.
Ve výboru pro územní rozvoj nejprve neprošel návrh na doporučení zákon schválit. Senátoři pak v dílčích hlasováních sice podpořili některé pozměňovací návrhy, ale při hlasování o celkovém usnesení hlasovalo pro pět senátorů, stejný počet se jich zdržel. Členové výboru podpořili kromě jiného dva návrhy, které se týkají účasti veřejnosti a které předložila senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL).
Jeden návrh zachovává v zákoně možnost ochranářských spolků účastnit se územního řízení, kdy se rozhoduje o umístění stavby. Druhý podpořený návrh v zákoně o ochraně přírody a krajiny ponechává právo spolků účastnit se správních řízení, a nikoli nově jen řízení podle uvedeného zákona. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) k nim zaujala neutrální postoj.
Podle názoru ochranářských organizací novela ve sněmovní verzi, a to v části novelizující zákon o ochraně přírody a krajiny, nově nedovoluje spolkům účastnit se územních a stavebních řízení. "V praxi jsou to přitom právě spolky, které jsou pro místní občany jedinou možností, jak se mohou vyjadřovat ke stavbám či kácení stromů v jejich okolí. Jednotliví občané se účastnit řízení nemohou, pokud nevlastní v bezprostředním okolí stavby pozemek," uvádějí organizace. Je mezi nimi Zelený kruh, Hnutí duha, Hnutí Brontosaurus nebo Česká společnost ornitologická.
Ministryně Šlechtová řekla, že ji mrzí, že se novela zjednodušuje na otázku účasti veřejnosti. Poukázala na to, šlo o poslanecké pozměňovací návrhy. Podle náměstkyně pro stavební právo Marcely Pavlové si ministerstvo nemyslí, že by novela brala veřejnosti její práva. Pavlová argumentovala tím, že podle názoru ministerstva se o rozvoji obce rozhoduje při pořizování územně plánovací dokumentace a tam má veřejnost přístup.
Rozsáhlá novela stavebního zákona a několika desítek souvisejících zákonů má za cíl zjednodušit a zrychlit povolovací řízení. Umožní mimo jiné sloučit územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (EIA).
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů