Úterý, 19. března 2024

Nová zelená úsporám - více úspor a bonusy s novinkami od září 2017

Vyměnit starý kotel za nový díky kotlíkovým dotacím a současně zateplit dům s programem Nová zelená úsporám bude nově ještě výhodnější.

Nová zelená úsporám - více úspor a bonusy s novinkami od září 2017

K dotacím z programu Nová zelená úsporám přibude zcela mimořádný dotační bonus až 40 tisíc korun pro ty, kteří oba tyto programy zkombinují. Navíc se v NZÚ rozšiřuje nabídka dotací v oblasti solárních systémů, finanční podpora fotovoltaických elektráren dosáhne až 150 000 korun u větších systémů. O obě novinky mohou majitelé rodinných domů žádat od 4. září letošního roku.

,,Program Nová zelená úsporám se nám podařilo nastartovat opravdu ve velkém. S vyplacenými dvěma miliardami korun více než 12,5 tisícům příjemcům dnes patří k nejefektivnějším a nejdostupnějším dotačním programům u nás," uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec a dodává: ,,Nově chceme motivovat všechny domácnosti, které dosud energeticky úsporná opatření svých nemovitostí a výměnu starého kotle odkládaly. Pokud zkombinují nákup kotle z 2. vlny kotlíkových dotací, která odstartuje ve většině krajů v září, a zateplení s podporou z programu Nová zelená úsporám, dostanou navrch bonus až 40 tisíc korun."

Na co konkrétně se bonus vztahuje, upřesňuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, jehož úřad dotace administruje: ,,Bonus získají ty domácnosti, které zkombinují žádost o dotaci na zateplení, výměnu oken a dveří či instalaci solárního systému s dotací na výměnu kotle na tuhá paliva za jiný úsporný zdroj tepla. Uplatnit nárok na bonus je možné nejpozději do dvou let od získání dotace na nový kotel. Žadatel si tedy může požádat letos na podzim o kotlíkovou dotaci a třeba na jaře příštího roku požádá na SFŽP ČR o dotaci na zateplení. Po dokončení projektu mu vyplatíme jak dotaci na zateplení, tak bonus za výměnu kotle." Zároveň Petr Valdman ale upozorňuje, že se bonus nevyplácí zpětně k již podané žádosti z programu Nová zelená úsporám.

Ještě více uspoří domácnosti v oblastech s nejvíce znečištěným ovzduším, kde jsou opakovaně překračovány limity škodlivých látek. ,,Pro majitele domů v těchto oblastech i nadále platí finanční zvýhodnění ve výši 7,5 tisíce korun v rámci kotlíkových dotací, které se v krajích naplno rozjedou na podzim. Dalším minimálně desítkám tisícům zájemců tak umožníme pořídit si moderní, úsporný a ekologický zdroj tepla téměř za ,hubičku'," dodává ministr Brabec.

Další novinky NZÚ cílí na uživatele solárních systémů

Půl roku poté, co ministerstvo rozšířilo program Nová zelená úsporám i na výstavbu bytových domů v ,,pasivním" standardu a podporu moderních stavebních prvků - zelených střech a využívání tepla z odpadní vody, přichází s dalšími zajímavými novinkami. Čerstvě přidává novou oblast podpory na pořízení solární fotovoltaické elektrárny s vyšším instalovaným výkonem (více než 4 000 kWh/rok) a s dotací až 150 tisíc korun, a zároveň nově nabízí dotaci i těm žadatelům, kteří již peníze na solární systém získali, ale rádi by ho dále rozšířili a zefektivnili. O novinky si mohou domácnosti začít žádat od 4. září letošního roku.

,,Nově zavedená oblast podpory na pořízení větší fotovoltaické elektrárny otevírá reálnou možnost získat podporu i na domy s vyšší spotřebou elektřiny. Novinku přivítají zejména majitelé vícegeneračních domů či rodiny s malými dětmi, kde se často pere prádlo, myje nádobí a spotřebuje se více teplé vody. Vyrobenou energií mohou vytápět dům, ohřívat vodu i dodávat elektřinu do vnitřních rozvodů domu. Energii, kterou v domě nespotřebují, mohou akumulovat a večer s ní například dobít elektromobil," vysvětluje Petr Valdman.

Ti žadatelé, kteří si solární systém už dříve s dotací Nová zelená úsporám pořídili, mají od září možnost ho rozšířit na výkonnější a sofistikovanější systém. ,,V praxi to znamená, že například solární termický systém pro přípravu teplé vody budou moci rozšířit a využívat ho i pro vytápění nebo si budou moci pořídit další fotovoltaické baterie ke stávajícímu fotovoltaickému systému, tak aby dosáhli na vyšší účinnost. Domácnosti si tak budou moci s dotací pořídit nejdříve jednodušší systémy a následně je s ohledem na své finanční možnosti s další dotací postupně rozšiřovat," doplňuje Petr Valdman, s tím, že pro přiznání dotace musí dojít ke zvýšení celkově využitelného zisku v budově o 20 % oproti předchozí žádosti.

,,Obliba solárních systémů, jakožto ekologických zdrojů energie pro ohřev vody nebo přitápění, rok od roku narůstá. V západních zemích je pak zcela naprostým standardem. Podporovat takové zdroje energie i u nás je naší velkou prioritou," uvádí ministr Richard Brabec.

,,Ještě lepší podmínky Nové zelené úsporám pro solární ohřev, střešní fotovoltaiky nebo baterie je jednoznačně krok dobrým směrem, stejně jako bonus k novému domácímu obnovitelnému zdroji z kotlíkových dotací. Ve světě je o sluneční energii stále větší zájem, výroční statistiky využívání solární energie opět překonaly loňské rekordy. My jako zástupci solárního sektoru v Česku vítáme, že Ministerstvo životního prostředí tyto trendy sleduje a rozhodlo se podpořit domácnosti, které chtějí čistou energii. Vlastní elektřinu ze slunce si loni začalo vyrábět několik dalších stovek zákazníků. Klidně by to mohlo být o dva řády víc, trh na to čeká. Odhadujeme, že vylepšené podmínky Nové zelené úsporám přilákají tisíce dalších zájemců," dodává Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.

Státní fond životního prostředí ČR sleduje vysoký zájem právě o dotace na solární systémy. ,,Tvoří třetinu ze všech žádostí, čímž se stávají druhou nejpopulárnější oblastí mezi žadateli, hned po zateplování domů. Dotaci na solární systémy již obdrželo 5 395 žadatelů, úhrnem bylo vyplaceno téměř 233 milionů korun," shrnuje aktuální výsledky Petr Valdman.

Nová zelená úsporám - nejefektivnější dostupná dotace pro bydlení

Dotační program Ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám běží od roku 2014 a patří k nejefektivnějším programům v České republice zaměřeným na úspory energie v budovách pro bydlení. Státní fond životního prostředí ČR, který program administruje, přijal na 24 tisíc dotačních žádostí na více než 5 miliard korun, z nichž vyplatil dvě miliardy korun. Finanční podpora směřuje na energeticky úsporné renovace rodinných a bytových domů, výstavbu domů v ,,pasivním" standardu a instalaci obnovitelných zdrojů energie.

K velké oblibě dotačního programu přispívá mj. fakt, že na dotaci dosáhnou i lidé, kteří plánují jen menší energetické úpravy domu, například výměnu oken či dveří či částečné zateplení, přičemž úspora může v závislosti na energetické úspoře dosáhnout až 50 % z celkových výdajů. Průměrná výše dotace pro zateplení RD je téměř 215 tis. Kč a pro zateplení BD pak přes 805 tis. Kč. Program běží nepřetržitě, o dotaci je možné požádat kdykoliv až do roku 2021 nebo do vyčerpání prostředků v programu. Program Nová zelená úsporám je financován z výnosů z emisních povolenek, o něž se rovným dílem dělí program Nová zelená úsporám a Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Asociace Šance pro budovy v Praze pořádala před několika týdny workshop o renovačních programech v regionu CEE a v oblasti programů pro renovaci rodinných domů ČR sklidila díky NZÚ největší obdiv. ,,Ukazuje se, že v této oblasti je pro ostatní země ČR jakýmsi "Německem" střední a východní Evropy," potvrdil Ondřej Šrámek za tuto asociaci.

Více na www.novazelenausporam.cz

Tabulka - Výše dotačních bonusů

Typ nového zdroje
Dotační bonus při kombinaci s podporovaným s opatřením v podoblastech podpory A - zateplením
Dotační bonus při kombinaci s podporovaným opatřením v podoblasti podpory C.3 - solární termické a fotovoltaické systémy
Tepelná čerpadla
20 000
10 000
Kotle na biomasu - samočinná dodávka paliva
20 000
10 000
Kotle na biomasu - s ruční dodávkou paliva
20 000
10 000
Plynové kondenzační kotle
20 000
10 000
Kombinované kotle na uhlí a biomasu se samočinnou dodávkou paliva
40 000
10 000

Dokumenty:

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů