Úterý, 19. března 2024

Moravskoslezský kraj chystá semináře k výměně kotlů

Moravskoslezský kraj chystá semináře k výměně kotlů

Moravskoslezský kraj na konci července vyhlásí další výzvu na obměnu neekologických kotlů za nové šetrnější k životnímu prostředí. Zájemci budou mít na přípravu žádosti celé prázdniny, kraj s jejich příjmem začne 5. září. Potřebné informace lidé mohou získat na seminářích, které kraj připravil ve spolupráci s obcemi, řekla dnes ČTK mluvčí kraje Petra Špornová. Pro region, který se dlouhodobě potýká se zhoršenou kvalitou ovzduší, je na ekologické kotle vyčleněno 900 milionů korun. Peníze by měly stačit na zhruba 8500 starých kotlů.

"Na konci května jsme obdrželi rozhodnutí o přidělení finančních prostředků na druhou výzvu kotlíkových dotací od Ministerstva životního prostředí, nyní finišujeme s přípravou samotného dotačního programu pro občany," uvedla Jarmila Uvírová (ANO). Zájemcům navíc na kotel přispějí i některé obce, letos se jich na spolufinancování takzvaných kotlíkových dotací bude v regionu podílet 78, což je o čtyři více než v prvním kole.
Kraj v červnu proškolil také pracovníky obcí a měst, kteří budou zájemcům pomáhat s nejasnostmi při vyřizování žádostí. "Žadatelé se mohou se svými dotazy obracet nejen na pracovníky krajského úřadu, ale i na řadu úřadů obcí a měst," podotkla Uvírová. Připravena je také série seminářů pro občany. Plán výjezdů lze najít na webových stránkách.
"Zájemci o kotlíkovou dotaci se na těchto seminářích dozví vše potřebné a mají možnost se přímo na místě zeptat na vše, co je zajímá. Zároveň uvidí praktickou ukázku vyplnění elektronické žádosti," uvedl náměstek pro regionální rozvoj Jan Krkoška (ANO).
O dotaci mohou požádat vlastníci rodinných nebo menších obytných domů maximálně se třemi byty, které vytápějí převážně kotle na pevná paliva s ručním přikládáním první nebo druhé třídy. Ve druhé vlně už nebude možné žádat o dotaci na pořízení nového kotle na tuhá paliva.
Martina Helánová
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů