Čtvrtek, 25. dubna 2024

Porotherm Dryfix je stále oblíbenější

Ekonomické i ekologické obvodové zdivo pro stavbu nízkoenergetických a pasivních rodinných domů bez zateplení - taková je v jedné větě produktová řada cihel Porotherm EKO+, spojených pěnou Dryfix.

Porotherm Dryfix je stále oblíbenější

Broušené cihly Porotherm EKO+ Profi/Profi Dryfix se vyzdívají na tenkovrstvou maltu nebo na zdící pěnu Porotherm Dryfix. Klasická nebroušená cihla Porotherm EKO+ je určena pro zdění na vrstvu tepelněizolační malty.

Přesné spojení cihel na pero a drážku v kombinaci s broušeným povrchem zaručuje velmi rychlou a úspornou výstavbu. K broušeným i klasickým cihlám jsou k dostání veškeré doplňkové formáty, tedy koncové, poloviční koncové a rohové cihly. Technologie zdění na pěnu Porotherm Dryfix je již několik let zavedeným způsobem výstavby nejen v České republice, ale i v dalších evropských státech. Skutečnost, že celá polovina staveb z broušených cihel je realizována na pěnu Dryfix, je jasným ukazatelem rostoucího zájmu stavitelů o tuto technologii a nutno zmínit, že důvodů "pro" je mnoho.

PĚNA S VYSOKOU PEVNOSTÍ

Porotherm Profi Dryfix System představuje metodu zdění z broušených cihel Porotherm, spojovaných pomocí speciální zdicí jednosložkové pěny Dryfix, která tvrdne na vzdušné vlhkosti a dosahuje vysoké pevnosti spoje již po dvaceti minutách. Protože se jedná o zcela nový systém zdění, musel být před uvedením na trh odzkoušen a prozkoumán ze všech úhlů pohledu na technické vlastnosti včetně trvanlivosti a vlivu na životní prostředí. Na základě zkoušek a simulací bylo vydáno osvědčení o vhodnosti použití systému na stavbách. Jeho platnost a oprávněnost se pravidelně prověřuje.

Způsob zdění šetří ve více směrech: doba výstavby je poloviční oproti zdění klasických nebroušených cihel na maltové lože a při vyzdívání stěn není potřeba přívod vody ani elektřiny, nepotřebujete přidavače, míchačku ani stavební rozvaděč. Ušetříte tedy i náklady na výstavbu. Oblibu si tak systém Dryfix získal u stavebních firem, které díky jeho použití šetří čas zaměstnanců i náklady na zařízení stavby.

Jednoduché, rychlé a suché zpracování cihel s použitím zdicí pěny umožňuje práci i v zimním období až do -5 °C. Zdivo je přesné, vizuálně pěkné a bez maltových spár, tedy ideální podklad pod omítku. Díky odstranění tepelných mostů v ložných spárách se dosahuje také maximální tepelné ochrany.

Technologie je šetrná i k životnímu prostředí díky minimální spotřebě zdicí pěny. Z porovnání ekologické bilance zdicí pěny Dryfix a malty pro tenké spáry vyplývá, že v sedmi z celkem osmi sledovaných charakteristik má zdicí pěna po dobu celého životního cyklu až podstatně lepší ekologickou bilanci než malta pro tenké spáry.

ZPŮSOB ZDĚNÍ

Prvním krokem je výškové zaměření základové desky s použitím nivelačního přístroje. Nejvyšší bod desky slouží jako výchozí pro zakládání první vrstvy zdiva. První vrstva cihel se vyzdívá na dokonale vodorovnou souvislou vrstvu zakládací malty Porotherm Profi, další vrstvy zdiva jsou už jsou zděny na pěnu Porotherm Dryfix. Pro ještě snadnější výstavbu jsou základní broušené cihly doplněny o rohový, koncový a poloviční koncový formát pro řešení rohů, koutů, parapetů i ostění.

ŠETŘÍ NÁKLADY

Vysoký tepelný odpor zdiva přináší ekonomické úspory v nákladech na vytápění, energetická náročnost výroby cihel byla snížena díky vylepšení výrobní receptury. Cihly jsou vyrobeny pouze z přírodních materiálů a díky jejich vnitřní konstrukci, kdy byly tradiční kosočtverce nahrazeny obdélníkovými "dutinami", dosahují výborných tepelněizolačních vlastností. Zdivo není třeba dodatečně zateplovat a díky tomu je zajištěn snadný prostup vodních par stěnami a zdravé vnitřní klima domu. Zdivo je ekologicky nezávadné a snadno recyklovatelné.

TEPELNÁ AKUMULACE STĚN

Tepelně-technické parametry řadí toto zdivo do kategorie materiálů splňující limity pro nízkoenergetickou i pasivní výstavbu, konkrétně hodnoty součinitele prostupu tepla se pohybují podle tloušťky použitého zdiva v rozmezí U = 0,19 - 0,23 W/m2K. Vynikají tepelnou akumulací stěn, která v zimě brání rychlému chladnutí obvodové konstrukce domu a v létě naopak zabraňuje přehřívání. Celý sortiment zdiva Porotherm EKO+ je přihlášen do programu Nová zelená úsporám.

Cihlám zůstávají výborné stavebně-fyzikální vlastnosti pálené keramiky, jako je vysoká pevnost, únosnost a ochrana proti hluku i požáru. Zdivo nabízí tři tloušťky stěn - 400, 440 a 500 mm. Cihly se vyrábějí ve variantě broušené i klasické a jsou určené pro omítané jednovrstvé obvodové nosné i nenosné zdivo. V obou variantách se cihly Porotherm EKO+ vyrábějí už pět let, nasbíraly mnoho pozitivních ohlasů od stavebníků i odborné veřejnosti a staly se zavedeným standardem nízkoenergetického a pasivního bydlení.


POROTHERM 44 EKO+ PROFI DRYFIX

> Rozměr: 248 x 440 x 249 mm

> Hmotnost: 17,4 kg/ks

> Spotřeba cihel: 16 ks/m2

> Počet cihel na paletě: 60 ks

> Cena bez DPH: 79,90 Kč/ks

> Cena cihel v m2 zdiva: 1278 Kč (bez DPH)

> Součinitel prostupu tepla: U = 0,21 W/(m2.K)

> Tepelný odpor: R = 4,66 m2.K/W

> Cena broušené cihly Porotherm EKO+ Profi Dryfix zahrnuje zdicí pěnu Porotherm Dryfix.

Více na www.wienerberger.cz

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů