Čtvrtek, 28. března 2024

První pasivní dům pro seniory v ČR

První pasivní dům pro seniory v ČR

Rok a půl trvala stavba pasivního domu v Modřicích u Brna. Jedná o největší investici do energeticky úsporné budovy v pasivním standardu z veřejných peněz v tuzemsku.

Pasivní bytový dům pro seniory v Modřicích je uzpůsobený potřebám starších lidí, kteří mohou mít omezenou možnost pohybu, nicméně jsou soběstační. Všechny komfortní byty, kterých je zde celkem 41, mají vlastní hygienické zázemí, kuchyňský kout, terasu, nebo balkon. V areálu domu bude je také společná zahrada a jezírko. Budovy jsou vybaveny centrální rekuperační jednotkou, slunečními kolektory a kotlem na peletky s akumulačním zásobníkem. V maximální míře tu byly použity materiály a technologie s minimální ekologickou stopou svázaných emisí skleníkových plynů CO2 a SO2. Domy mají zelené střechy, které je budou v létě ochlazovat a přispívat k příjemnému mikroklimatu, a také nádrže na dešťovou vodu, jež umožní využití vody na splachování toalet či zalévání zahrady. Díky přepadu dešťové vody do jezírka bude také zahrada příjemným k posezení.

"Jedná se o největší pasivní dům, jehož investorem je obec," řekla při slavnostním otevření místostarostka Modřic Hana Chybíková. Náklady na budovu, ve které vzniklo celkem 41 nájemních bytů, činily přes 88 milionů korun bez DPH. "Je to zároveň největší investice Modřic po roce 1989," dodala Chybíková.

Město Modřice financovalo výstavbu domu částečně z vlastních zdrojů, na větší část si vzalo bankovní úvěr. Z programu Zelená úsporám pak město získalo na projekt energeticky úsporné budovy dotaci přibližně 6,2 miliony korun.

V domě si mohou částečně soběstační senioři byt dlouhodobě pronajmout. V nabídce je 32 garsonek o velikosti 30 m2 a devět bytů 2+kk o velikosti 45 m2. V domě bude kadeřnictví, které mohou využívat nejen obyvatelé domu seniorů.

Zálohy na energie a vodu budou několikanásobně nižší než ve standardní novostavbě. Měsíční náklady na veškeré energie i vodu se mají u malometrážních bytů pohybovat okolo 450 Kč.

V ceně nájmu (6599 korun měsíčně za 1+kk a 8749 korun měsíčně za 2+kk) je úklid bytu i společných prostor, praní a žehlení prádla, výdej obědů, zajištění drobných nákupů, ale také nabídka kultury. Byty jsou vybavené kuchyňskou linkou s ledničkou a elektrickým vařičem, v chodbě je vestavěná skříň. Zbývající nábytek a zařízení si nájemníci přinesou, "aby měli pocit, že jsou doma," podotkla Chybíková.

Modřice řeší bydlení seniorů již od roku 1999. Ačkoli v průběhu výstavby zájem o pronájem 41 bytů převyšoval nabídku, obsazeno je zatím jen asi polovina z nich. Provozovatelé věří, že se dům brzy zaplní. Senioři mohou navíc požádat o státní příspěvek na bydlení.

Do dubna mají senioři z Modřic přednost si byt v domě pronajmout. Pokud se dům neobsadí, nabídne město volné byty okolním obcím. "Stavěli jsme to za naše peníze a máme snahu, aby měli přednost Modřičtí," vysvětluje Chybíková.

Projekt stavby vznikl ve spolupráci Ing. arch. Josefa Smoly s akad. arch. Alešem Brotánkem.

ZDROJ: Energetika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů