Sobota, 20. dubna 2024

MŽP potvrdilo 80 mil.Kč na kotlíkové dotace ve středních Čechách

MŽP potvrdilo 80 mil.Kč na kotlíkové dotace ve středních Čechách

Ministerstvo životního prostředí potvrdilo, že na výměnu starých kotlů za nové ekologické bude ve středních Čechách k dispozici celkem 80 milionů korun. Je to dvojnásobná částka proti první výzvě vypsané v loňském roce. ČTK to dnes sdělila mluvčí kraje Nicole Mertinová. Dotace má přispět ke zlepšení kvality ovzduší.

Krajští radní podle Mertinové na verdikt ministerstva netrpělivě čekali, neboť do rozpočtu na rok 2015 se rozhodli už v polovině května zapracovat 40 milionů korun, představující polovinu celkové částky určené na výměnu kotlů na území kraje. O záměru ministerstva, které se na projekt rozhodlo vyčlenit stejnou částku jako Středočeský kraj, informoval hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) ministrův náměstek Jan Kříž.

"Je to pro nás velmi dobrá zpráva, protože nyní budeme moci občanům prostřednictvím dotace rozdělit dvakrát více peněz než v prvním kole programu výměny starých kotlů za nové ekologické a uspokojíme také daleko více zájemců," uvedl Řihák.

Nová výzva má být vyhlášena v září. Protože kontrola podaných žádostí trvá zhruba čtyři měsíce, bude možné čerpat dotaci až v příštím roce.

O první kolo programu byl loni od počátku enormní zájem. Žádosti podávali lidé od 2. září. Kolem budovy úřadu tehdy stáli zájemci v dlouhé frontě, někteří tam dorazili už v noci. Vyčleněných 40 milionů korun se vyčerpalo za tři dny, kraj se tehdy na výzvě podílel 20 miliony. Kladně vyřízeno bylo 912 podaných žádostí.

Příspěvek z takzvaných kotlíkových dotací je asi 50 procent kupní ceny kotle, jeho maximální výše může být pro určité typy kotlů až 60.000 korun. Dotace je určena pro domácnosti, které vymění ručně plněné kotle na tuhá paliva za nízkoemisní automatické kotle na uhlí, biomasu, jejich kombinaci či za kotel plynový. Ministerstvo životního prostředí spustilo program i v dalších krajích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů