Úterý, 19. března 2024

Přesvětlení může způsobovat i onemocnění

Přesvětlení může způsobovat i onemocnění

Zvláště v zimních měsících září v českých městech kromě pouličního osvětlení také reklamní plochy a sváteční výzdoba. Přebytek světla a absence tmy má však podle odborníků na obyvatele měst stále více negativních dopadů. Mezi následky světelného znečištění patří nejen nekvalitní spánek, ale i vážné zdravotní problémy. Světelný smog totiž může odstartovat psychogenní onemocnění a zvýšit riziko vzniku civilizačních chorob, jako jsou rakovina prsu a kardiovaskulární onemocnění.

Venkovní osvětlení obtěžuje polovinu Čechů

Podle studie německých vědců stoupá ve světě míra světelného znečištění každým rokem o zhruba 6 procent. Na vině je především rozšiřování systémů veřejného osvětlení, které svítí moc silně a špatným směrem. ,,Typickým příkladem špatné praxe jsou lampy namontované se sklonem nebo ty, které mají ve spodu vypouklý kryt. Nevhodné kryty totiž odráží a rozptylují světlo vodorovně a šikmo nahoru, čímž nejen oslňují, ale také zhoršují noční viditelnost. Nové bíle svítící zdroje jsou v tomto ohledu ještě horší než dosavadní oranžové sodíkové výbojky," upozorňuje Dr. Jan Hollan, který se světelnému znečištění dlouhodobě vědecky věnuje na Masarykově univerzitě v Brně. Situaci zhoršují i osvětlené a silně zářící reklamní plochy, jako jsou například city lighty a billboardy. Světelný smog vydatně přiživuje i osvětlení památek, které bývá absurdně silné a míří nejen na budovy, ale i kolem nich a nad ně. Z marketingového výzkumu pro Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity navíc vyplývá, že nadbytek a intenzita venkovního osvětlení alespoň občas vadí 45 procentům Čechů. Téměř polovině lidí pak umělé osvětlení svítí do místnosti, kde uléhají ke spánku.

Nekvalitní spánek zvyšuje riziko rakoviny a psychogenních onemocnění

Absence tmavé noční oblohy se přitom může vážně podepsat na lidském zdraví. Tma je totiž důležitá pro produkci hormonu melatoninu, který uspává lidský organismus a umožňuje mu regenerovat. Při spánku v nedostatečně zatemněných místnostech se produkce melatoninu snižuje a délka i hloubka odpočinku výrazně klesá. Po krátkodobém nekvalitním spánku se lidé hůře koncentrují, pokud však problémy trvají déle, mohou vyústit v deprese a další psychogenní onemocnění. ,,Správná produkce melatoninu ovlivňuje i jiné části našeho hormonálního systému. Spánek za světla či nedostatek spánku tak vede ke zvýšení rizika rakoviny prsu, kardiovaskulárních chorob a obezity," varuje Michal Bittner z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí - Recetox Masarykovy univerzity.

Města přichází s řešením pomalu, občané si musí pomoci sami

Městské samosprávy zatím přichází s koncepčním řešením světelného šumu jen velmi pomalu. Světelný smog lze přitom eliminovat správným výběrem designu venkovního osvětlení a druhu svítidel nebo regulací reklamy. Ochranu spánkového režimu a přirozeného biologického rytmu tak musí vzít občané do vlastních rukou a světlu se bránit úpravou interiéru přímo ve svém obydlí. Lidé, kteří nemohou vlivem světla z venku spát, nejčastěji instalují žaluzie nebo rolety. Stále častěji přitom volí zatemňovací systémy s automatickými spínacími hodinami, které simulují průběh dne a propouští světlo na základě intenzity slunečního svitu venku. ,,Téměř 20 procentům Čechů vadí, že kvůli nucenému zatemnění přichází o přirozené ranní světlo. Pozvolné rozednění má přitom zásadní vliv na správné nastartování organismu a nabuzení mozkové aktivity," upřesňuje Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se zabývá výrobou a distribucí stínicí techniky. ,,V poslední době registrujeme, že v zimě stoupá poptávka po instalaci žaluzií a rolet do nemovitostí ve městech nad 10 tisíc obyvatel," doplnil Valenta. Právě v zimě je totiž lidské tělo biologicky nastaveno na mnohem delší spánek, než v létě, a proto lidé důsledky nedostatku tmy vnímají intenzivněji.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů