Úterý, 19. března 2024

Stát New York ztlumí kvůli migrujícímu ptactvu světla

Stát New York ztlumí kvůli migrujícímu ptactvu světla

Americký stát New York pozhasíná zbytná světla na státních budovách, aby migrujícím ptákům na jaře a na podzim nekomplikoval jejich přelety do nových stanovišť. Ptáci k orientaci využívají hvězdy a silně nasvícená města je matou. Newyorský guvernér Andrew Cuomo oznámil, že od 23:00 do úsvitu budou jasná venkovní světla vypnuta.

Opatření se týká vrcholícího migračního období, tedy jara a podzimu. Nad státem New York v té době atlantickou trasou putují miliony opeřenců. Údajně až miliarda jich každý rok nad USA přijde o život při fatálním střetu, většinou s nasvícenými výškovými budovami nebo zasklenými plochami.

Stát se připojuje k iniciativě ochránců přírody z národní Audubonovy společnosti, kteří vyhlásili program Zhasnutá světla. Jednotlivě už tuto výzvu vyslyšeli majitelé newyorských výškových budov jako Rockefellerovo centrum, Chrysler Building nebo Time Warner.

"Je to snadný prostředek, jak pomoci těm stěhovavým ptákům, kteří si nacházejí domov v newyorských lesích, jezerech a řekách," řekl Cuomo. Oznámil také založení nové webové stránky I Love NY Birding, kde mohou lidé získat informace o pozorování ptáků a o možnosti, jak se podílet na kampani tlumení osvětlení.

Audubonova společnost už začala jednat s dalším americkými velkoměsty o utlumení osvětlení - patří k nim Chicago, San Francisko a Baltimore.

Podle ornitologů jsou nasvícené věže nebezpečné spíš pro pěvce jako jsou pěnice, drozdi i vrabci. Domácí druhy se prý naučily v městských aglomeracích orientovat a umí si najít bezpečnou trasu.

Ornitolog Daniel Klem, který se zabývá problémem náletů ptáků na prosklené plochy, řekl, že při střetech se zástavbou zahynou ti nejsilnější jedinci z celé populace stejně jako ti nejslabší. "Mohou se zabít ti nejdůležitější členové nezbytní pro udržení zdraví celého druhu," řekl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů