Úterý, 19. března 2024

Světlo je život

Světlo je život

Organizace spojených národů oficiálně vyhlásila rok 2015 Mezinárodním rokem světla a technologií založených na světle, aby občanům celého světa připomněla významnou roli světla a optických technologií nejen v každodenním životě, ale při rozvoji celé společnosti. Akademie věd České republiky k této příležitosti připravila výstavu ,,Světlo je život", která se uskuteční od 11. června do 2. července 2015 na Národní 3 v Praze 1.

11. 6. - 2. 7. 2015, ICAVI AV ČR, Praha 1, Národní 3

Světlo je život

Mezi exponáty vás nejspíš zaujme obrazovka s technologií Ambilight, která dokáže přenést obraz i na stěnu. Seznámíte se s nejzajímavějšími světelnými úkazy či s využitím světla ve vědě, pobavíte se u kreativních mezinárodních posterů vytvořených právě při příležitosti Mezinárodního roku světla.


Prostřednictvím videí se podíváte do srdce superlaseru, seznámíte se s jednotlivými projekty zúčastněných pracovišť Akademie věd. V improvizované observatoři si díky profesionálnímu dalekohledu a s trochou nadsázky prohlédnete Saturn, aniž byste opustili budovu Akademie věd, dozvíte se, jak vypadá kondenzovaná tma či co je světelné znečištění.

Expozice je společným projektem Střediska společných činností AV ČR, v. v. i., Ústavu přístrojové techniky AV ČR, v. v. i., projektů HiLASE a ELI Beamlines, Astronomického ústavu AV ČR, v. v. i., a partnerské společnosti Philips.

Otevírací doba výstavy: po - pá 10.00 - 18.00 hod.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů