Úterý, 19. března 2024

Nejvíce světel mají domácnosti z Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje

V českých domácnostech se denně rozsvítí 64 milionů světelných zdrojů

Nejvíce světel mají domácnosti z Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje

? V domácnostech převažují klasické wolframové žárovky (42 %), ale postupně je nahrazují kompaktní zářivky a LED světelné zdroje.

? Úsporky recykluje necelá polovina obyvatel. Loni se z nich odstranilo 26 kilogramů toxické rtuti, která by teoreticky mohla znečistit vodu v objemu téměř dvou nádrží Lipno.

? V Česku je nyní k dispozici přes 4560 sběrných míst a jejich počet neustále roste.

PRAHA, 8. prosince 2015 - V českých domácnostech denně svítí 64 milionů světelných zdrojů: tedy wolframových žárovek, kompaktních ,,úsporek",,,halogenek" či nově také LED žárovek. Na jednu domácnost jich připadá průměrně patnáct, přičemž za rok lidé nakoupí zhruba čtyři kusy a vyřadí alespoň tři. Vyplývá to z průzkumu společnosti EKOLAMP, který proběhl mezi 1219 respondenty.

zdroje,,Nejvíce světel se rozsvítí v Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji, kde na domácnost připadávíce než 17 zdrojů, naopaknejméně jich svítí v Plzeňském a Ústeckém kraji, kde je průměr okolo deseti," říká Zuzana Adamcová ze společnosti EKOLAMP, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů a svítidel.

V domácnostech převažují klasické wolframové žárovky (42 %), ale jejich počet meziročně klesá ve prospěch úspornějších typů osvětlení: kompaktních zářivek (28 %) a LED světelných zdrojů (10 %).

Polovina vyřazených ,,úsporek" končí na skládkách

Tuzemské domácnosti a firmy za poslední rok předaly k recyklaci téměř pět milionů světelných zdrojů. Z vyřazených světelných zdrojů se zužitkovalo vše: stovky tun skla, plastů a kovů. Zároveň bylo bezpečně zpracováno více než 26 kilogramů toxické rtuti, která je uvnitř světelného zdroje neškodná a pro svícení nutná. ,,Toto množství rtuti by teoreticky mohlo ve volné přírodě znečistit vodu v objemu téměř dvou vodních nádrží Lipno či 82 Máchových jezer," dodává Zuzana Adamcová.

O umístění sběrného místa vyřazených světelných zdrojů mají povědomí dvě třetiny Čechů. V praxi však ,,úsporky" recykluje zhruba jen 50 procent obyvatel. ,,Lidé jsou ochotni odnášet nefunkční světelné zdroje průměrně do vzdálenosti 1382 metrů," dodává Zuzana Adamcová.

V Česku je nyní k dispozici přes 4560 sběrných míst, přičemž jejich počet neustále roste. Vyřazené úsporné zářivky lze vrátit v obchodech s elektronikou, ve sběrných dvorech obcí či do malých sběrných nádob, které se nacházejí v obchodních centrech, na úřadech nebo v řadě firem.

POZNÁMKA: Výzkum letos pro společnost EKOLAMP provedla výzkumná agentura Markent formou interview mezi 1219 respondenty ve věku od 18 do 64 let z celé České republiky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů