Pátek, 29. března 2024

Češi se zlepšili ve sběru použitých baterií, ukázal průzkum

Češi se zlepšili ve sběru použitých baterií, ukázal průzkum

Češi se v posledních letech výrazně zlepšili ve sběru použitých baterií. Sedm z deseti Čechů již odevzdává použité baterie k recyklaci, přičemž téměř polovina lidí (47 procent) odnese na sběrná místa všechny použité baterie. Vyplývá to z průzkumu agentury Markent pro firmu Ecobat, která spravuje přes 90 procent domácího trhu s použitými bateriemi. ČTK o tom informovala Jana Čechová z uvedené agentury.

Na dnešek připadá Evropský den recyklace baterií, který má zvýšit povědomí veřejnosti o důležitosti jejich třídění a recyklace. Příští víkend se v této souvislosti například v Brně pokusí vytvořit český rekord ve sběru použitých baterií od veřejnosti.

V první polovině letošního roku se v ČR vytřídilo 831 tun baterií, sběr meziročně vzrostl o třetinu. "Za poslední čtyři roky se sesbírané množství baterií zvýšilo o třetinu, za posledních šest let narostlo dokonce 2,6krát," uvedl jednatel neziskové společnosti Ecobat Petr Kratochvíl.

Přesto podle průzkumu 31 procent lidí baterie nerecykluje a zhruba každá pátá baterie končí ve směsném odpadu, což ohrožuje životní prostředí. Až 22 procent oslovených lidí podle průzkumu, kterého se zúčastnilo přes 700 dospělých respondentů, odevzdává baterie pouze příležitostně.

K vyššímu sběru přispěla podle Kratochvíla dostupnost speciálních červených kontejnerů, kterých je v celé republice již 2500. Kratochvíl věří, že se Česko s ohledem na letošní výsledky ve sběru přiblíží požadavku Evropské unie. Podle její směrnice totiž právě letos musí stát vytřídit alespoň 45 procent baterií.

Datum Evropského dne recyklace baterií se váže k narozeninám slavného italského lékaře a fyzika Luigi Galvaniho. Jeho pokusy s tzv. živočišnou elektřinou vedly k sestrojení prvního galvanického článku, který se stal základním konstrukčním prvkem elektrických baterií a akumulátorů.

V Brně se na příští víkend chystá celodenní populárně-vzdělávací akce a soutěže na téma odpady a jejich recyklace. Konat se bude v neděli 18. září na dopravním hřišti Městské policie v Brně - Pisárkách. "Pokusíme se překonat rekord v jejich množství vybraném od veřejnosti během jediné akce, který drží momentálně Olomouc s více než 300 sebranými kilogramy," uvedl spoluorganizátor Miroslav Kubásek ze spolku Ekosmák.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů