Úterý, 19. března 2024

Polské skleníky už zářit nebudou. Komentář ministra Brabce k zaclonění skleníků v česko-polském pohraničí

Polské skleníky už zářit nebudou. Komentář ministra Brabce k zaclonění skleníků v česko-polském pohraničí

Skleníky v česko-polském pohraničí by už neměly v noci zářit a obtěžovat obyvatele v blízkém ani širokém okolí polského města Bogatynia. Firma Citronex MŽP potvrdila, že nainstalovala speciální zastínění, které zprovozní koncem září. Skleníky o ploše 10 hektarů na pěstování zeleniny se firma rozhodla zastínit po četných stížnostech regionálních autorit i přímo českých a německých občanů a také po jednáních ministrů životního prostředí Richarda Brabce s Janem Szyszkem letos v únoru a dubnu.

Není pochyb, že k posunu příznivým směrem přispěla setkání ministra životního prostředí Richarda Brabce s jeho polským kolegou Janem Szyszkem letos v únoru a znovu v dubnu [1] ,,Požádal jsem letos na jaře pana ministra Szyszka o spolupráci v této otázce v zájmu dobrých sousedských vztahů. On pak na společné tiskové konferenci firmu upozornil, že je lepší udržet dobré sousedské vztahy obou zemí než bojkot jejích výrobků," uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec.

Polské ministerstvo pak kontaktovalo společnost Citronex a jednalo s ní o možných opatřeních, tak aby skleníky přestaly obtěžovat okolí.

,,Už během srpna jsem zachytil zprávy z Polska, že v září má firma nainstalovat na skleníky se zeleninou speciální stínidla, která budou účinně zabraňovat pronikání světla ven. Jsem navíc rád, že se problém se světelným znečištěním v česko-polském pohraničí podařilo vyřešit ještě před příchodem podzimu a zimy, kdy se záření spouští. Cením si přístupu polské strany a doufám, že účinnost nainstalovaných rolet bude dostatečná." komentuje ministr Brabec nové zastínění ve sklenících v polské Bogatyni, které firma veřejně představila v pondělí.

Společnost MŽP potvrdila, že doufá, že toto opatření přispěje k dosažení spokojenosti v regionu. ,,Věříme, že instalace přídavných stínových závěsů ve sklenících od této chvíle přinese lidem v našem regionu větší spokojenost," prozradila Grażyna Aniszkiewicz z firmy Citronex.

Světelná záře ze skleníků na pěstování zeleniny u polské Bogatyně byla vidět až ve stotisícovém Liberci. Lidé z česko-polského pohraničí si stěžovali na zhoršený spánek. Světelný smog měl také nepříznivý vliv na místní faunu, zejména na ptactvo.

MŽP zároveň spolu se zástupci z regionu řeší s polskou stranou otázku případného rozšíření těžby v hnědouhelném dole Turów, a to zejména v souvislosti s obavami obcí z okolí dolu z ohrožení zdrojů pitné vody. Kvůli řešení otázek hydrogeologické situace v pohraničí a možného vlivu případné další těžby v Polsku ad. vznikla díky dohodě ministra Brabce s jeho polským protějškem česko-polská expertní skupina, kterou vede české a polské MŽP. Experti se k tématu sejdou již podruhé, a to 30. září 2016 v Praze.

Poznámky:
[1] O setkáních jsme informovali zde: www.mzp.cz a zde: www.mzp.cz.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů