Čtvrtek, 18. dubna 2024

Komise na MŽP začne řešit problémy se světelným znečištěním v ČR

Komise na MŽP začne řešit problémy se světelným znečištěním v ČR

O problémech se světelným smogem na území České republiky bude v úterý 31. ledna jednat odborná pracovní komise. Sejde se poprvé na ministerstvu životního prostředí. Zasednou v ní zástupci pěti ministerstev, Svazu měst a obcí ČR a vědců. Komise by měla pracovat na prvním nelegislativním vládním materiálu, který má popsat problémy se světelným smogem včetně rizik, jež by mohly nastat, pokud by světelný smog zůstal neregulován. ČTK to řekl předseda komise pro světelné znečištění a náměstek MŽP Vladislav Smrž.

"Během jednání se komise dohodne na cílech, harmonogramu a rozdělení úkolů tak, aby byl dodržen slib ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) a materiál se dostal na vládu ještě před prázdninami," uvedl.

Problematika světelného znečištění není ani na evropské úrovni dostatečně právně vyřešena, přestože EU reguluje řadu jiných oblastí. Téma chce ministerstvo využít i pro nadcházející mezinárodní konferenci o krajině, kterou letos bude pořádat ČR. Světelné znečištění řeší zatím Itálie, Francie a Slovinsko, nikoliv země visegrádské čtyřky nebo Německo.

Ve světlem znečištěném prostředí žije až 80 procent světové populace, uvedla v nedávné studii Mezinárodní asociace pro tmavou oblohu (IDA). Potýká se s ním i Česko, nejvyšší koncentrace světelného smogu jsou v Praze, Brně, Ostravě a Liberci. Naopak nejméně jsou světelně znečištěny lokality na Šumavě, v Beskydech, Jizerských horách, Podyjí nebo v Českém Švýcarsku a v příhraničním pásmu NP Podyjí.

"Obce v ČR se rychle plní novými osvětlovacími soustavami. Jak jinak než s moderními LED svítidly. Ta však v drtivé většině poskytují bílé až namodralé světlo. Argumenty jsou dva - v současné době stále ještě lepší účinnost a tedy výhodnější ekonomika a pak bezpečnost, v bílém světle lépe rozpoznáváme barvy. Výzkumy ale jasně prokazují, že bílé až modré světlo v noci je zdraví škodlivé," řekl ČTK předseda Odborné skupiny pro světelné znečištění České astronomické společnosti Pavel Suchan.

Připomněl, že Světová zdravotnická organizace přidala noční práci na seznam rizikových povolání z důvodu větší expozice světlu a tedy zvýšenému počtu rakovinných onemocnění. Kanadské město Montreal nedávno prohrálo soudní řízení a muselo přeinstalovat 135.000 svítidel veřejného osvětlení z bílé barvy zpět na oranžovou, jak si přáli obyvatelé města, řekl Suchan.

"Je třeba posuzovat, co je důležitější. Bezpečnost na silnicích bezpochyby důležitá je. Barva světla v noci ovšem přímo ovlivňuje naše zdraví," dodal. V noci je třeba svítit světlem s teplotou chromatičnosti pod 2700 kelvinů, nikoliv 4000 nebo 5500 kelvinů jako nyní, tvrdí vědec.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů