Čtvrtek, 25. dubna 2024

Masarykův dóm získal nové LED osvětlení; ochrání krápníky

Masarykův dóm získal nové LED osvětlení; ochrání krápníky

V Masarykově dómu v Punkevních jeskyních, který patří podle odborníků k nejkrásnějším podzemním prostorám Moravského krasu, nainstalovali odborníci za milion korun nové osvětlení. Téměř dvě desítky let používaná světla nahradila moderní LED svítidla. Pomohou chránit vzácné krápníky před tzv. lampenflorou, řekl dnes ČTK vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka. Životnost svítidel je 23 let.

Mezi lampenfloru patří sinice, řasy a mechorosty, které v podzemí vznikají v okolí svítidel. Produkují huminové kyseliny, a pokud rostou na krápnících, mohou je nenávratně poškodit.

Německá firma Germtec proto vyvinula v uplynulých letech speciální LED svítidla určená pro osvětlení jeskyní. Rozdíl mezi běžnými svítidly je v tom, že mají až desetinásobně nižší příkon elektrické energie. Jejich používáním se u světel nezvyšuje teplota tak výrazně, což podstatně snižuje růst řas a sinic.

Velký dóm v Balcarce v Moravském krasu se stal v roce 2009 první jeskyní střední Evropy, kde byly LED lampy nainstalovány.

V uplynulých dnech k nim přibyl také Masarykův dóm, jemuž se pro jeho četné krápníky přezdívá Pohádkový. První návštěvníci spatří dóm s novými světly, s nimiž podle speleologů vynikne sněhobílá barva krápníků, při prohlídce podzemí 22. ledna.

Punkevní jeskyně patří k nejnavštěvovanějším přírodním prostorám ve střední Evropě. Ročně si je prohlédne asi 200.000 turistů z celého světa. Je propojena se dnem propasti Macochy a turisty láká k návštěvě i plavbou po ponorné říčce Punkvě.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů