Čtvrtek, 28. března 2024

Příjem žádostí na kotlíkové dotace v Ústeckém kraji pořád běží

Příjem žádostí na kotlíkové dotace v Ústeckém kraji pořád běží

Téměř pět stovek žádostí bylo podáno během prvního týdne v rámci takzvané kotlíkové dotace, kterou spustil Ústecký kraj ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí. Žádosti je možné podávat až do 31. března, celkem je na výměnu kotlů v kraji připraveno 162 milionů korun. Podle ministerstva je nutné v Ústeckém kraji vyměnit cca 48 tisíc stávajících kotlů na tuhá paliva.

Kotlíkové dotace financované z Operačního programu Životní prostředí 2014-2020 a administrované pro občany prostřednictvím krajů se podařilo Ministerstvu životního prostředí vyjednat s Evropskou komisí v loňském roce. MŽP má na výměnu starých kotlů za nové nízkoemisní pro kraje ve třech výzvách celkem 9 miliard korun. První tři miliardy korun právě rozdělují kraje mezi své občany.

,,Všech 9 miliard korun podle našich propočtů pokryje výměnu až 100 000 starých neekologických kotlů po celé České republice, což zcela jistě přispěje k významnému celorepublikovému zlepšení stavu ovzduší, a tedy i v Ústeckém kraji," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec

Největší nápor zájemců o dotaci byl na krajském úřadu v pondělí 25. ledna, hned po spuštění příjmu žádostí, kdy jich bylo přijato přes 200. ,,Ústecký kraj opět zaznamenal velký zájem o kotlíkové dotace, stejně jako tomu bylo v minulých výzvách. K dnešnímu dni jsme téměř v polovině vyčerpaných žádostí o dotaci. Lidé mají pořád možnost o dotaci žádat," řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček a dodává: ,,Ústecký kraj byl teprve druhým krajem, který se před lety do vyhlášení kotlíkových dotací zapojil. Lidé z Ústeckého kraje mohou nyní žádat již potřetí. Letos poprvé jde o ryze státní dotaci. V minulosti již Ústecký kraj investoval do výměny nových kotlů celkem 25 milionů korun." Stejnou částkou přispěl v uplynulých letech i Státní fond životního prostředí. Stovky domácností v našem kraji tak díky tomuto programu vyměnilo starý kotel za nový šetrnější. ,,Ovzduší v Ústeckém kraji se za uplynulé roky změnilo k lepšímu a my stále pracujeme na tom, aby právě i výměna starých kotlů v co největší míře přispěla k dalšímu zlepšení," dodal Bubeníček.

,,Poslední dny ukazují, že kotlíková revoluce propukla v plné síle, zájem žadatelů o dotaci je zatím enormní. Celkové prostředky přiznané ministerstvem v první vlně kotlíkových dotací krajům zatím, kromě Vysočiny, vyčerpané nejsou. Většina krajů si totiž ministerskou alokaci rozdělila na více kol, do kterých uvolní vždy jen část získaných prostředků. A právě tato krajská kola už jsou v některých krajích vyčerpána. Kraje by proto neměly váhat, rychle dotace zadministrovat a s dalšími koly pro žadatele nijak neotálet. Čím dříve se peníze z krajů dostanou k žadatelům, tím dříve bude moci ministerstvo životního prostředí dát krajům další 3 miliardy korun v druhé vlně kotlíkových dotací. Kraje ale musí nejdříve ministerské prostředky kompletně vyčerpat a také vyhodnotit ekologické efekty," uvedl při dnešním setkání s novináři V Ústeckém kraji ministr Brabec.

Příjem žádostí končí k 31. březnu. O dotaci mohou zpětně požádat i ti, kteří kotel koupili po 15. červenci loňského roku, kdy Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo výzvu pro kraje, které na základě projektových žádostí získaly finanční prostředky.

Podle požadavků MŽP musí být do konce roku 2018 zrealizováno v kraji minimálně 1 080 projektů. Maximální způsobilé výdaje na jednotlivé projekty jsou ve výši 150 tisíc korun. Bližší informace najdete na webových stránkách www.kr-ustecky.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů