Čtvrtek, 28. března 2024

Dotaz: Zpřísnění požadavků na emise plynových kotlů

Dotaz: Zpřísnění požadavků na emise plynových kotlů

Dotaz:

Došlo k novelizaci zákona o ochraně ovzduší, která by zpřísnila požadavky na emise plynových koltů do výkonu 300kW? Jak postupovat v případě, že plynové kotle s hodnotami nad 100 mg/m3 CO a 120mg/m3 NOx jsou stále v prodeji?

Odpověď:

Požadavky na plynové kotle o příkonu 300 kW a nižším uváděné v České republice na trh jsou stanoveny v příloze č. 10 k zákonu o ochraně ovzduší (zákon č. 201/2012 Sb.). Od 1. ledna 2014 platí pro plynové kotle uváděné v České republice na trh požadavek na splnění mezních hodnot emisí 120 mg/m3 pro NOx a 100 mg/m3 pro CO.

Od 1. ledna 2018 bude platit přísnější požadavek mezních hodnot emisí pro plynové kotle 60 mg/m3 pro NOx a 80 mg/m3 pro CO. V současné době Poslaneckou sněmovnou projednávaná novela zákona o ochraně ovzduší navrhuje posunutí tohoto požadavku již k 1. lednu 2017.

Výše uvedené požadavky platí pro kotle uváděné na trh, tj. prodávané v České republice. Kotle, které splňují mezní hodnoty emisí 120 mg/m3 pro NOx a 100 mg/m3 pro CO, tedy v současné době v prodeji mohou být. V případě, že jsou prodávány kotle s hodnotami emisí vyššími než jsou uvedené, jedná se o nezákonný prodej. Doporučuji v takovém případě oznámit příslušného prodejce České obchodní inspekci, která je kontrolním orgánem podle zákona o ochraně ovzduší ve vztahu k požadavkům na kotle uváděné na trh. Prodejci hrozí za porušení povinnosti podle zákona o ochraně ovzduší sankce až 10 mil. Kč.

Autor: Mgr. Pavla Bejčková

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů