Úterý, 19. března 2024

Evropská energetická transformace je v plném proudu

Evropská energetická transformace je v plném proudu

Druhá zpráva o stavu energetické unie ukazuje, že modernizace hospodářství EU a přechod na nízkouhlíkové hospodářství se stávají realitou.

Evropa je na nejlepší cestě k dosažení cílů, které si vymezila pro rok 2020, a to jak z hlediska emisí skleníkových plynů či energetické účinnosti, tak pokud jde o obnovitelnou energii. Komise chce tento proces dále podpořit, a proto dnes oznámila zahájení nového turné věnované energetické unii.

V souladu se svým závazkem informovat každoročně o stavu energetické unie dnes Evropská komise zveřejňuje svou druhou zprávu o jejím stavu. Ta se zabývá pokrokem dosaženým od zveřejnění první zprávy o stavu energetické unie v listopadu 2015. Tyto zprávy jsou hlavním prvkem monitoringu provádění této klíčové priority Junckerovy Komise.

Maroš Šefčovič, místopředseda Komise odpovědný za energetickou unii, k tomu uvedl: ,,Energetická unie se netýká výlučně energetiky a klimatu. Jejím účelem je uspíšit zásadní modernizaci celé evropské ekonomiky, tak aby byla nízkouhlíková a účinná z hlediska energie i zdrojů, a to sociálně spravedlivým způsobem. Měli bychom posílit také externí rozměr energetické unie, a zvýraznit tak vedoucí postavení EU v celosvětovém měřítku. Jelikož byla již předložena převážná většina příslušných legislativních návrhů, měl by být rok 2017 rokem provádění. A právě to se budu snažit vysvětlovat ve všech členských státech během nového turné věnovaného energetické unii, které zahájím 3. února."

Miguel Arias Ca?ete, komisař pro opatření v oblasti klimatu a energetiku, prohlásil: ,,Evropa je na nejlepší cestě splnit své cíle pro rok 2020 v oblasti klimatu a energetiky. Navzdory současné nejisté geopolitické situaci pokračuje v přechodu na čistou energii a nehledá žádné náhradní řešení. A fakta mluví za sebe: obnovitelná energie je nyní ve srovnání s fosilními palivy nákladově konkurenceschopná, a někdy dokonce i levnější, v celé Evropě dává práci více než jednomu milionu lidí, přitahuje více investic než řada jiných odvětví a objem našeho dovozu fosilních paliv se díky ní snížil o 16 miliard eur. Evropa se spolu se svými partnery snaží udávat směr globálnímu snažení o udržitelnější a konkurenceschopnější ekonomiku, a proto je nyní třeba v tomto úsilí pokračovat."

Od zveřejnění první zprávy o stavu energetické unie došlo k dalšímu rozvoji a zesílení několika stávajících trendů typických pro přechod EU na nízkouhlíkové hospodářství. Komise bude provádět další hloubkové analýzy politik členských států, k čemuž bude v průběhu celého roku 2017 využívat nové turné věnované energetické unii.

Rok 2016 byl pro energetickou unii rokem, kdy byla vize nastíněná v rámcové strategii pro energetickou unii přetavena do podoby různých legislativních i nelegislativních iniciativ. Konkrétně se pak realizovala především v balíčku nazvaném ,,Čistá energie pro všechny Evropany", který byl představen 30. listopadu 2016.

EU jako celek si i nadále vedla dobře při plnění cílů energetické unie, zejména energetických a klimatických cílů pro rok 2020 (viz MEMO/17/162 a MEMO/17/163). Cíl pro rok 2020 týkající se konečné spotřeby energie již dokonce splnila. To samé platí i pro emise skleníkových plynů: v roce 2015 byly emise skleníkových plynů v EU o 22 % nižší než v roce 1990. EU má nakročeno rovněž k dosažení cíle v oblasti obnovitelných zdrojů - podle údajů za rok 2014 jejich podíl na hrubé konečné spotřebě energie dosahoval 16 %. Dalším významným trendem je pokračující úspěšné rušení vazby mezi hospodářským růstem EU a zvyšováním emisí skleníkových plynů. V letech 1990-2015 se celkový HDP EU zvýšil o 50 % a současně došlo k souhrnnému snížení emisí o 22 %.

Navíc díky tomu, že EU bezodkladně ratifikovala Pařížskou dohodu z prosince 2015, mohla tato bezprecedentní univerzální a právně závazná klimatická dohoda 4. listopadu 2016 vstoupit v platnost.

V proměnlivém geopolitickém prostředí je úspěšné dotvoření energetické unie nezbytné pro ochranu dlouhodobých hospodářských zájmů EU a blahobytu Evropanů. Proto se v posledních měsících práce na energetické unii ještě více soustřeďovala na energetickou diplomacii, jejímž cílem je posílení bezpečnosti dodávek energie, rozšíření vývozu evropských nízkouhlíkových technologií a zvýšení konkurenceschopnosti průmyslu EU.

V roce 2016 Komise představila také Evropskou strategii pro nízkoemisní mobilitu, jejíž cíl je jednoznačný: snížit emise skleníkových plynů z dopravy do roku 2050 o celých 60 % v porovnání s rokem 1990 a nekompromisně směřovat k jejich úplnému odstranění, avšak současně zajistit mobilitu osob a zboží a také globální konektivitu.

Další informace

Druhé sdělení o stavu energetické unie a všechny dnes přijaté související dokumenty jsou k dispozici na internetových stránkách Komise:

MEMO/17/162 věnované zprávě o pokroku v oblasti energetické účinnosti

MEMO/17/163 věnované zprávě o pokroku v oblasti obnovitelných zdrojů

Další informace ohledně turné pro rok 2017 věnovaného energetické unii najdete na internetových stránkách místopředsedy Komise Maroše Šefčoviče, který za energetickou unii odpovídá.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů