Úterý, 19. března 2024

MŽP zvýhodní v kotlíkových dotacích Moravskoslezský kraj

 MŽP zvýhodní v kotlíkových dotacích Moravskoslezský kraj

Ministerstvo životního prostředí zvýhodní v novém březnovém kole tzv. kotlíkových dotací Moravskoslezský kraj. Bude moci rychleji přerozdělit více peněz, než odpovídá druhé výzvě, ve které budou celkem tři miliardy korun. Moravskoslezský kraj dostane 900 milionů korun. Nově se nebudou moci pořizovat kotle, ve kterých se topí jenom uhlím, řekl dnes na tiskové konferenci ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Zatím si o dotace na kotle v celkové hodnotě tří miliard korun řeklo 28.000 lidí.

V první vlně byl největší zájem o kombinované kotle, naopak o uhelné nejmenší. Výsledky z první vlny ministerstvo zohlednilo v další vlně. Aby lidé po celém Česku nemuseli platit nové kotle ze svého, chce úřad vyjednat se všemi kraji, aby koupi kotlů financovaly předem.

V březnu ministerstvo vypíše druhou výzvu. Moravskoslezský kraj však dostane už část peněz ze třetí výzvy, která by měla být spuštěná v příštím roce.

"O definitivních změnách v programu rozhodne za několik málo týdnů monitorovací výbor. Nechceme podporovat čistě uhelné kotle, za druhé bude možná kombinace pouze uhlí a biomasy a budou to kotle s automatickým přikládáním," řekl Brabec. Peníze z programu také nepůjdou na tzv. "mikro" energetická opatření, tedy například na lepší zateplení střechy nebo půdních prostor. Na podobné věci však bude možné čerpat dotace z programu Nová zelená úsporám.

Ministr se výpadku zájmu o dotace ve chvíli, kdy za ně nepůjde pořizovat kotle pouze uhlí, neobává. "Myslíme si, že to nebude znamenat omezení poptávky, protože převisy byly velké, a to i na ostatní zdroje," řekl na dotaz ČTK.

Výzvy na takzvané kotlíkové dotace jsou určeny krajům, ty pak dotace rozdělí lidem. V první vlně šlo o kotle na pevná paliva včetně uhlí a biomasy, na plyn nebo o tepelná čerpadla.

Ministerstvo životního prostředí původně program, který má mít tři vlny vždy po třech miliardách korun dotací z Evropské unie, rozplánovalo do roku 2022. Kvůli zájmu občanů vyjednalo v Bruselu změnu a na nové kotle tak peníze budou k dispozici rychleji. Nejvyšší částka, kterou je možné jako dotaci získat, je 127.000 korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů