Úterý, 19. března 2024

Liberecký kraj rozdělí dalších 14 mil. Kč na výměnu kotlů

Liberecký kraj rozdělí dalších 14 mil. Kč na výměnu kotlů

Liberecký kraj rozdělí dalších 14 milionů korun zájemcům o výměnu starých kotlů na tuhá paliva za ekologičtější. Na rozdíl od první výzvy tentokrát bude možné dotaci získat jen na pořízení tepelných čerpadel nebo kotlů na biomasu. Žádosti bude podatelna krajského úřadu přijímat od 3. dubna do 14. července nebo do vyčerpání prostředků, řekla dnes novinářům krajská radní pro rozvoj Radka Loučková Kotasová. Výzvu musí ještě schválit na konci února krajští zastupitelé, není ale poslední, připravuje se ještě jedna s větším objemem peněz.

Dotace na výměnu kotlů rozděloval Liberecký kraj poprvé v loňském roce, kdy ze Státního fondu životního prostředí ČR dostal 135 milionů korun. Celkem tehdy přijal 1465 žádostí dohromady za 165 milionů korun. Vyřazeno bylo 165 žádostí buď na vlastní žádost, nebo kvůli nesplnění podmínek programu. Podle mluvčí krajského úřadu Markéty Dědkové bylo zatím v rámci první výzvy vyplaceno 73,5 milionu korun na 647 projektů, další se dokončují. "Nejvíc žádostí bylo podáno z Liberecka, Jilemnicka a Semilska," doplnila.

Největší zájem byl v prvním kole o kombinované automatické kotle na uhlí a biomasu, které chtělo pořídit více než 43 procent žadatelů. Každý pátý žádal dotaci na nákup tepleného čerpadla. Na 83 žádostí se v prvním kole nedostalo a zůstaly v zásobníku. "Žadatelé, kteří nebyli uspokojeni v rámci první výzvy, nicméně prošli a chtějí žádat dotaci na tepelné čerpadlo nebo na kotel na biomasu, musí podat žádost znova, nicméně zjednodušenou. Ty přílohy, které dokládali, už znovu dávat nemusí," řekla Loučková Kotasová.

Dotace jsou určené jen na výměnu kotlů. Zájemci mohou získat až osmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150.000 korun, tedy až 120.000 korun. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je podpora dokonce 85 procent. Platí to pro domácnosti v České Lípě, Doksech, Mimoni, Liberci, Stráži nad Nisou, Cvikově, Kamenickém Šenově, Novém Boru, Skalici u České Lípy, Chotovicích, Okrouhlé, Ohrazenicích a Turnově. Zájemci mohou celou investici zaplatit a pak jim část úřad vrátí, možností je také zaplatit jen vlastní podíl a požádat o zálohu na dotaci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů