Úterý, 19. března 2024

Fasádní minerální izolace za pět let ztloustla o pětinu, přesto Češi potenciál úspor stále podceňují

Asociace výrobců minerální izolace letos poprvé zveřejnila statistiky týkající se tohoto materiálu...

Fasádní minerální izolace za pět let ztloustla o pětinu, přesto Češi potenciál úspor stále podceňují

  • Za pět let vzrostla průměrná tloušťka prodané fasádní minerální vaty téměř o pětinu na 12,2 cm.
  • Díky inovacím ve výrobě se tepelněizolační schopnosti materiálu zlepšily o 7 procent.
  • Ačkoli spotřebitelé používají každým rokem tlustší minerální izolaci, do optimální tloušťky stále chybí několik centimetrů.

PRAHA, 8. února 2017 - Tepelná izolace budov, tedy snížení jejich energetické náročnosti je v současnosti jednou z nejčastěji požadovaných stavebních úprav. Ze statistik Asociace výrobců minerální izolace (AVMI) vyplývá, že tloušťka izolace z minerální vlny používaná na vnější zateplení fasád kontinuálně roste, což je velmi pozitivní vývoj. ,,Zatímco před šesti lety se zateplovalo minerální vatou o průměrné tloušťce 10,4 centimetru, v roce 2015 už to bylo 12,2 centimetru," vypočítává Marcela Kubů, ředitelka Asociace výrobců minerální izolace (AVMI).

Průměrná tloušťka prodané minerální izolace tak vzrostla oproti roku 2010 o téměř pětinu (přesně o 17 procent). Do 14 až 18 centimetrů, které jsou optimální pro většinu staveb, však ještě stále kousek chybí. Izolace z minerální vaty přitom u nás patří k nejpoužívanějším materiálům pro zateplení nejen obytných budov.

Data o vývoji tloušťky minerální izolace jsou dostupná od roku 2010 do roku 2015. Údaje za rok 2016 zatím publikovat nelze, a to kvůli dodržení pravidel hospodářské soutěže v souladu s rozhodnutím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Zateplit jen osmi centimetry izolace se dávno nevyplácí

Optimální tloušťka izolace je pro každý objekt individuální. Obecně však platí, že čím tlustší vrstva izolačního materiálu, tím vyšší úspora energie, potažmo nižší náklady na vytápění. Zateplit pouze osmi centimetry izolace se dávno nevyplácí, protože náklady na realizaci zateplení vysoko převyšují investici do materiálu.

,,Optimální poměr ceny a výkonu, tedy poměr nákladů na zateplení fasády a energetických úspor je u běžného rodinného nebo panelového domu z 60. let obvykle nejlepší při použití minerální izolace o tloušťce 16 centimetrů," konstatuje Marcela Kubů.

Výrobci minerální izolaci stále zdokonalují

Díky inovacím v technologii výroby AVMI zaznamenala také zlepšení tepelněizolačních schopností materiálů, a to konkrétně o 7 procent. ,,Na metru čtverečním zateplení tak minerální izolace poskytuje spotřebitelům o více než čtvrtinu vyšší přidanou hodnotu než v roce 2010," říká Marcela Kubů. Užitná hodnota izolace je určena násobkem tloušťky izolace a tepelněizolačních schopností.

Mezi hlavní výhody minerální vaty patří vedle vynikajících izolačních vlastností také nehořlavost, prodyšnost a akustická ochrana. Minerální izolace se úspěšně používá nejen k zateplení fasád, ale také rovných střech, podlah či stropů. Až 80 procent všech zateplených šikmých střech je izolováno minerální vatou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů