Úterý, 19. března 2024

V Libereckém kraji lze od 3. dubna znovu žádat o dotace na kotle

V Libereckém kraji lze od 3. dubna znovu žádat o dotace na kotle

V Libereckém kraji bude možné od 3. dubna znovu požádat o dotace na výměnu kotlů na tuhá paliva za ekologičtější. K dispozici je 14 milionů korun, na rozdíl od první výzvy bude tentokrát možné žádat dotaci jen na zařízení využívající obnovitelné zdroje energie, jako jsou tepelná čerpadla nebo kotle spalující výhradně biomasu. Novou výzvu dnes schválili zastupitelé Libereckého kraje. Příjem žádostí skončí 14. července nebo ve chvíli, kdy budou peníze vyčerpány.

Liberecký kraj rozděloval dotace na výměnu kotlů poprvé loni, kdy ze Státního fondu životního prostředí ČR dostal 135 milionů korun. Přijal 1465 žádostí dohromady za 165 milionů korun. Vyřazeno bylo 165 žádostí buď na vlastní žádost nebo kvůli nesplnění podmínek programu. "Nejvíc žádostí podali zájemci z Liberecka, Jilemnicka a Semilska, největší zájem byl o kombinované automatické kotle na uhlí a biomasu," řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková.

Dotace jsou určené jen na výměnu kotlů. Kdo doma topí kamny, krbem nebo třeba plynovým kotlem, na výměnu dotaci nedostane. Zájemci mohou získat až 80 procent z maximální částky 150.000 korun, tedy až 120.000 korun. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je podpora dokonce 85 procent. Platí to pro domácnosti v České Lípě, Doksech, Mimoni, Liberci, Stráži nad Nisou, Cvikově, Kamenickém Šenově, Novém Boru, Skalici u České Lípy, Chotovicích, Okrouhlé, Ohrazenicích a Turnově.

Zájemci mohou celou investici zaplatit a pak jim část úřad vrátí, možností je také zaplatit jen vlastní podíl a požádat o zálohu na dotaci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů