Úterý, 19. března 2024

Dražší zima, levné léto

Dlouhodobě jsou ceny dřevních pelet v Česku nízké

Dražší zima, levné léto

Dřevní pelety patří ke komoditám, jejichž ceny se každým rokem hýbou podle toho, kdy začíná a končí topná sezóna. Nejlevnější jsou v létě, naopak nejdražší jsou právě teď, koncem zimy. Dlouhodobě jsou však průměrné ceny pelet stabilní a v České republice dokonce levnější než jinde.

Aktuální vyšší ceny pelet by mohly leckoho slušně vyděsit. Konec zimy totiž není nejvhodnější moment k výpočtu ročních nákladů, ceny jsou na maximech. Většina zkušených majitelů peletových kotlů nakoupila už koncem jara nebo v létě za mnohem nižší ceny. Obvykle mají doma sklad pelet, jehož velikost odpovídá jejich roční spotřebě. ,,Za vysoké ceny nakupují jenom ti, kteří podcenili přípravu, neodhadli spotřebu nebo je překvapila dlouhá a tuhá zima," vysvětluje Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta.

Chytří nakupují v létě

Jakmile topná sezóna skončí, padají ceny pelet pravidelně každým rokem o 10 - 20 %. Souvisí to zaprvé s tím, že firmy chtějí stimulovat poptávku i v měsících, kdy se kotle v rodinných domech vypínají. Ale svou roli hraje taky rytmus práce na dřevařských pilách, odkud výrobci pelet berou svoji surovinu. Zatímco v zimě často stojí nebo je výroba v útlumu, na jaře se rozjíždějí na plné obrátky.

Prodejci se chtějí zboží zbavit co nejdříve, aby neleželo do zimy ve skladech. Naopak distributoři, u nichž sháníte pelety v zimě, žádají vyšší cenu za dražší zimní výrobu, anebo za to, že skladovali a převáželi pelety vyrobené v létě.

Kolik protopíte?

Letošní zima byla ve srovnání s těmi předchozími delší, takže se možná někteří spotřebitelé dostali na dno svého skladu dříve, než očekávali. Poučení je jednoznačné: je třeba dobře počítat a dělat si rezervy. Jak spočítat, kolik protopíte v nadcházející topné sezoně?

Průměrně to je u rodinného domu 4 až 5 tun pelet, pokud ovšem neohříváte také vodu. S ohřevem vody obvykle spotřebujete ještě o další tunu pelet navíc. Kdo dosud topil uhlím, může předpokládat, že s peletami kvality A1 protopí asi 80 % toho, co protopil v uhlí. Je možné zkusit také výpočet podle výkonu kotle. Pokud je správně nadimenzován, každá 1 kW jmenovitého výkonu kotle si vyžádá asi 200 kg pelet (tedy 25 kW kotel spotřebuje cca 5 tun pelet kvality A1).

,,Dejte si pozor na nekvalitní pelety, které sice mohou být někdy nabízeny za nižší cenu, ale nedosahují takové výhřevnosti a mechanické odolnosti jako ty kvalitní, mají více popele a mohou obsahovat nepovolené příměsi. Nakonec jich tedy budete muset spálit víc a zaplatíte také víc," upozorňuje Stupavský.

Pokud si chcete být jisti, že pořizujete pelety vysoké jakosti vyrobené pouze z čistého dřeva, vybírejte certifikované pelety označené jako ENplus A1. Výhřevnost i další parametry se každodenně kontrolují, a tak můžete mít jistotu, že nakupujete odpovídající kvalitu.

Průměrné ceny pelet jsou výhodné

Kdo je informován o tom, jak se sezónně mění ceny pelet, bude se řídit podle ročních průměrů a nenechá se odradit aktuálně vyššími zimními cenami. Až budete plánovat roční náklady, můžete navíc počítat rovnou s průměrnou letní cenou, protože slevy přicházejí každý rok a budete mít několik měsíců na to, abyste se stihli včas zásobit.

Dřevěné pelety jsou dlouhodobě levnější než elektřina, topný olej i plyn (podívejte se na graf nákladů na vytápění peletami). Pohybují se zhruba na stejné úrovni jako hnědé uhlí, ale jsou nesrovnatelně zdravějším a komfortnějším vytápěním. Navíc většina starých kotlů na hnědé uhlí nesplní parametry vyšších emisních tříd, které v blízké budoucnosti budou podmínkou pro všechny kotle v domácnostech. Už dnes probíhají revize kotlů, které odhalí ty, kteří neekologické kotle budou muset po roce 2022 vyřadit z provozu.

V Česku máme štěstí

V Česku navíc kupujeme dřevěné pelety za nižší ceny než v zákazníci v dalších evropských státech? Ze srovnání Rakouska, České republiky, Řecka, Španělska, Francie, Itálie, Litvy, Lotyšska a Švédska vyplývá, že Česká republika patří k zemím s většími sezónními výkyvy. Ale i v době, kdy jsou ceny u nás nejvyšší, stále kupujeme pelety výrazněji levněji než všechny srovnávané země v jakémkoli období. Můžeme předpokládat, že to tak i zůstane, protože máme levnější vstupy a výrobní procesy.

Klastr Česká peleta

Klastr Česká peleta dlouhodobě spolupracuje s výrobci i distributory s dřevními palivy a kotli na biomasu na českém trhu a disponuje jedinečným přístupem ke statistikám i prognózám do budoucna. Zasazuje se o zvyšování kvality české výroby pelet, spravuje a přiděluje mezinárodní certifikaci ENplus. Předseda Klastru Ing. Vladimír Stupavský je ve vedení Evropské rady pro pelety (European Pellet Council), která certifikaci ENplus vyvinula a prosadila na mezinárodní úrovni.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů