Úterý, 19. března 2024

Podle 80 % Čechů by se energie v ČR měla získávat hlavně z obnovitelných zdrojů

Češi si uvědomují, že využívání obnovitelných zdrojů je klíčové v otázce trvale udržitelného rozvoje...

Podle 80 % Čechů by se energie v ČR měla získávat hlavně z obnovitelných zdrojů

Celkem95 % respondentů nedávného průzkumuby uvítalo investice měst a obcí do snížení znečištění ovzdušía 80 % dotázanýchobnovitelné zdroje dokonce považuje za nejlepší zdroj energie pro Českou republiku. Ačkoliv Češi zelenou energii podporují, pouhých 5 % z nich si myslí, že se ve snaze o trvale udržitelný rozvoj vyrovnáme nejzodpovědnějším evropským státům.

95 % Čechů si myslí, že by kromě samotných domácností měla ke snižování znečištění ovzduší přispět i města a obceinvesticemi do využíváníobnovitelných zdrojů.

Dle průzkumu by ekologická řešení ve městech přivítali zejména obyvatelé Moravskoslezského kraje, kde znečištěné ovzduší výrazně zhoršuje kvalitu života. ,,Výraznou změnou k lepšímu může být například podpora elektromobilů napájených z obnovitelných zdrojů nebo investice do zvyšování energetické soběstačnosti budov například pomocí instalací solárních panelů na střechy domů," říká Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Téměř 80 % Čechů považuje obnovitelné zdroje za nejlepší zdroj energie pro Českou republiku a jejich využívání podporují zejména ženy.Z průzkumu dále vyplývá, že Češi rovněž vidí velký prostor pro zlepšení stávající situace. Pouhých 5 % dotázaných by totiž Českou republiku zařadilo mezi nejzodpovědnější evropské státy v otázce snahy o udržitelný rozvoj.


Jaký je potenciál solární energetiky v ČR?

Studie Solární asociace kalkuluje, že solárními panely pokryté domy by mohly vyrobit až 7,3 milionů megawatthodin ročně. To odpovídá přibližně polovině současné spotřeby českých domácností.

Domácnosti se takénezdráhají začít u sebe. Dohromady60 % dotázaných v současné době již nějaký obnovitelný zdrojvyužívá. Nejčastěji například ve formě vlastních solárních panelů nebo užití dešťové vody na zavlažování zahrady. Dalším pozitivním zjištěnímje fakt, že 80 % Čechů bydalo přednost elektromobilu před klasickým benzinovým či naftovým automobilem, ovšem jen v případě, že by byl cenově srovnatelný.

,,Počáteční investice domácností do využívání obnovitelných zdrojů jsou samozřejmě vždy vyšší, nicméně náklady se v delším časovém horizontu několikanásobně vrátí. Důležité ale je, že tímto krokem přispívají k zachování naší planety pro další generace. Obnovitelná řešení se navíc díky neustálému technologickému vývoji stávají pro domácnosti finančně dostupnějšími," uvedla Veronika Hamáčková ze Solární asociace.


*Průzkum provedla společnost NMS Market Research na relevantním vzorku obyvatel ČR s rovnoměrným zastoupením mužů a žen.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů