Čtvrtek, 28. března 2024

Nutná investice do modernějšího vytápění

Nutná investice do modernějšího vytápění

Kvůli zpřísnění norem na provoz a složení emisí čeká majitele starších kotlů na tuhá paliva nutnost investice do modernějších zařízení. Podle odhadu odborníků ze společnosti ENBRA bude muset do dražšího kotle s nižšími emisemi v nadcházejících deseti letech investovat až půl milionu českých domácností. Prodej starších a novým normám nevyhovujících kotlů skončí v roce 2014. O osm let později s nimi již prakticky nebude možné ani topit.

Novela zákona o ochraně ovzduší, která vstoupila v platnost 1. 9. 2012, radikálně změní podmínky provozování domácích kotlů na tuhá paliva.

Majitelé starších a novému zákonu již nevyhovujících kotlů se musí připravit i na výdaje spojené s revizemi stávajících zařízení. Mnoho domácností si navíc bude muset do roku 2022 pořídit kotel úplně nový. Kotle na tuhá paliva splňující podmínky nižších emisních tříd podle normy ČSN EN 303-5 se od začátku roku 2014 přestanou prodávat.

Topná zařízení z první a druhé třídy podle příslušné normy tvoří v současnosti až tři čtvrtiny prodávaných výrobků na českém trhu.

Zákon o ochraně ovzduší, jehož cílem je mimo jiné eliminace lokálních znečišťovatelů, se vztahuje na zařízení s výkonem od 10 do 300 kW a teplovodním okruhem, tedy na většinu kotlů na tuhá paliva v českých domácnostech. Od 1. 1. 2017 budou domácnosti povinny na základě požadavku příslušného obecního úřadu tuto revizi předložit, v opačném případě jim bude hrozit pokuta až 20 tisíc Kč. Revize bude nutné absolvovat každé dva roky. Odhadovaná cena revize včetně seřízení kotle je 1500 Kč.

Jak uvádí Roman Švantner, produktový manažer společnosti ENBRA, ačkoli novela zákona o ochraně ovzduší starší kotle s nízkou účinností a vysokými emisemi přímo nezakáže, prakticky je nebude možné od roku 2022 provozovat. Neprojdou totiž revizemi a jejich majitelé by tak museli platit vysoké pokuty.

Díky novému zákonu se podstatně zlepší ovzduší hlavně v menších městech a na vesnicích, které vinou špatných kotlů a nevhodného paliva nejvíce trpí lokálním znečištěním vzduchu. Navíc instalací nových kotlů s vyšší účinností domácnosti uspoří náklady na vytápění.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů