Sobota, 20. dubna 2024

Čtyři mýty o provozu tepelných čerpadel v zimě

Tepelná čerpadla typu vzduch-voda jsou moderním a hospodárným zdrojem tepla pro rodinné i bytové domy.

Čtyři mýty o provozu tepelných čerpadel v zimě

Pro svůj provoz nepotřebují vrt ani zemní kolektor tepla, jejich instalace je proto levná a rychlá. Mnoho lidí se však stále domnívá, že v zimě příliš nefungují. Ve spolupráci s odborníky jsme se tedy podívali na nejčastější omyly a mýty týkající se tepelných čerpadel.

Tepelná čerpadla v zimě nefungují

Tepelná čerpadla typu vzduch-voda pracují na principu přenosu tepla z okolního vzduchu na pracovní médium. Pochybnosti o tom, zda tepelné čerpadlo bude dobře pracovat i v mrazech, proto mají své opodstatnění. "Nekvalitní a levná tepelná čerpadla mohou v mrazech skutečně vykazovat nízkou účinnost. Pokud však zvolíte tepelné čerpadlo od renomovaného výrobce, bude vám spolehlivě pracovat i při mrazech až do -25 °C," popisuje provoz tepelných čerpadel v zimě Ivo Zabloudil, produktový manažer společnosti ENBRA, která se mimo jiné zabývá prodejem a instalací otopné techniky. "Silný mráz sice klade na vnější jednotku tepelného čerpadla typu vzduch-voda vyšší nároky, kvalitní zařízení je ale pro provoz v mrazivých dnech konstruováno a řádně otestováno, a to jak ve zkušební laboratoři, tak v reálném provozu v náročných podmínkách severských zemí," dodal Zabloudil.

V zimě jsou tepelná čerpadla hlučná

Během chladného zimního období je potřeba více topit a k čerpání tepla z okolního chladného vzduchu je potřeba více energie, kompresor tepelného čerpadla v zimě tedy skutečně pracuje intenzivněji. Hlučnost kvalitních tepelných čerpadel však ani během zimního období nepřevyšuje již ve vzdálenosti 1 metru hladinu hluku, která odpovídá běžnému hovoru. Dobře umístěné a kvalitní tepelné čerpadlo své okolí v zimě hlukem neobtěžuje.

V zimním období tepelné čerpadlo zamrzne

U starších nebo nesprávně instalovaných tepelných čerpadel skutečně mohlo dojít při určitých venkovních teplotách a vysoké vlhkosti k zamrznutí vnější jednotky. Potom došlo k obalení celého zařízení vrstvou ledu. Technologie tepelných čerpadel typu vzduch-voda už ale výrazně pokročila a k zamrzání vnější jednotky u kvalitních zařízení nehrozí. Kvalitní tepelná čerpadla mají dobře vyřešen odvod kondenzátu a také se umí v případě potřeby sama automaticky odmrazit.

Provoz tepelného čerpadla je v zimě drahý

Kvůli fyzikálním zákonům pracuje tepelné čerpadlo při nízkých venkovních teplotách skutečně méně efektivně. Dohady o nerentabilním zimním provozu tepelného čerpadla mají svůj původ zejména v hodnotách topného faktoru. Ten vypovídá o tom, jaký je poměr spotřebované elektrické energie a vyprodukovaného tepla. Topný faktor, který uvádí výrobci a prodejci, je specifický pro přesně dané teplotní podmínky. Obecně lze konstatovat, že čím nižší je teplota venkovního vzduchu a čím vyšší je teplota výstupního média, tím je topný faktor nižší. "Moderní zařízení, jako je například tepelné čerpadlo ROTEX HPSU HiTemp, má ovšem i při teplotě venkovního vzduchu -15 °C a výstupní teplotě média 70 °C (teplota vhodná pro běžný vysokoteplotní systém s radiátory), stále jen poloviční spotřebu elektrické energie oproti elektrokotli," sdělil Ivo Zabloudil.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů