Čtvrtek, 28. března 2024

Ať nás to baví! Exkluzivní rozhovor Kanceláře Paktu starostů a primátorů se starostou města Bristol

V tomto exkluzivním rozhovoru Kanceláře Paktu starostů a primátorů starosta Bristolu, Evropského zeleného hlavního města roku 2015, vysvětluje, že energetický přechod nesouvisí jen s bojem proti změně klimatu, ale - a to především - s "bezprostředními výhodami pro náš život". "Máme-li zachránit svět, ať nás to baví !" uvedl starosta.

Ať nás to baví! Exkluzivní rozhovor Kanceláře Paktu starostů a primátorů se starostou města Bristol

V Bristolu, kde zavedli místní měnu ku prospěchu podniků ve městě a pro blahobyt všech, se velmi silně angažuje místní komunita ve všech společenských sférách, a udržitelná energetika nezůstává stranou. V Bristolu vznikla v roce 1977 společně s jinými velkými asociacemi také společnost Sustrans, britská dobročinná společnost propagující udržitelnou dopravu. "Bristol je plný lidí, kteří městu vtiskují jeho podobu" a má velké ambice, což jsou podle Fergusona dva hlavní faktory, díky nimž se jeho město stalo Evropským zeleným hlavním městem. Starosta je toho názoru, že by se měla založit "rodina" takových zelených metropolí, které budou své poslání šířit po celém světě. Držitelem stávajícího titulu je v letošním roce (2014) signatářské město Paktu (Kodaň) a tak tomu bude i v roce 2016: nedávno bylo vyhlášeno, že po Bristolu převezme žezlo hlavní město Slovinska, xx.

V rámci tohoto 4minutového rozhovoru se starosta Bristolu také zabývá tématy jako zlepšování zdravotního stavu, tvorba pracovních míst v energetice, energetická chudoba a povinnost bohatých spotřebovávat spravedlivý podíl zdrojů a snižovat spotřebu energie v souladu s průměrnými hodnotami.

V závěru Ferguson vysvětluje, jak "v rámci spolupráce s Paktem starostů a primátorů můžeme sdílet zkušenosti , učit se od ostatních a vypůjčovat si nápady". Co se týče konkrétně EU, dodává, že "právě ve městech bude docházet ke změnám, a proto nám prosím naslouchejte, spolupracujte s námi a my budeme úzce spolupracovat s vámi".

Který starosta či primátor zasedne v křesle při rozhovoru kanceláře Paktu příště ?

>> Bulletin Paktu starostů a primátorů Červenec 2014 <<

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů