Pátek, 19. dubna 2024

Nové trolejbusy do Brna

Nové trolejbusy do Brna

Škoda Electric dodá flotilu nových trolejbusů do moravské metropole Brna. Plzeňská společnost uzavřela s tamním dopravním podnikem smlouvu na dodávku třiceti kloubových nízkopodlažních vozidel typu Škoda 31 Tr v celkové hodnotě zhruba 395 milionů korun. Dodávka se uskuteční v první polovině příštího roku.

"Nové velkokapacitní vozy ze Škody Electric pomohou omladit vozový park moravské metropole. Do Brna jsme naposledy dodávali trolejbusy v letech 2007 až 2009, tehdy se jednalo také o nízkopodlažní kloubové trolejbusy. Odlišný byl ovšem typ vozidel, jednalo se o vozy Škoda 25 Tr," říká Karel Majer, ředitel divize Trolejbusy Škody Electric.

Trolejbus 31 Tr je plně nízkopodlažní a komfortní, což mimo jiné zajišťuje širší ulička mezi sedadly, výkonný systém vytápění a přehledný informační systém. Snazší nástup a výstup pasažérů je usnadněn pomocí tzv. kneelingu, kdy se trolejbus nakloní až k hraně chodníku.

Brněnský dopravní podnik je s vozovým parkem více než 140 vozidel největším provozovatelem trolejbusů v České republice. Všechna vozidla pocházejí ze Škodovky. Škodovácké trolejbusy ale jezdí i v dalších třinácti městech České republiky včetně Ostravy, Plzně nebo Hradce Králové.

České moderní trolejbusy míří také do zahraničí, ať už se jedná o lotyšskou Rigu, kam letos zamíří 25 vozů, nebo slovenskou Bratislavu, která si nedávno objednala dalších 40 vozidel a celkem tak bude v hlavním městě Slovenska jezdit 120 nových vozů. V posledním roce navíc Škoda Electric uzavřela kontrakt na kompletní montáž a dodávku elektrovýzbrojí pro 49 trolejbusů do italského města Bologna a na šest moderních dvanácti-metrových nízkopodlažních vozidel pro španělské turistické letovisko Castellon.

ZDROJ: www.skoda.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů