Pátek, 19. dubna 2024

V Jihomoravském kraji letos přibylo 643 nových barevných kontejnerů

V Jihomoravském kraji letos přibylo 643 nových barevných kontejnerů

Stovka obcí v Jihomoravském kraji se v letošním roce dočkala nových barevných nádob na třídění plastů, papíru a skla. Celkem 643 kontejnerů bylo do obcí umístěno díky společnému projektu Jihomoravského kraje a Autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a.s. Za poslední tři roky tak v kraji přibylo téměř dva tisícebarevných nádob. Cílem projektu je usnadnit lidem třídění odpadů a tím zvýšit množství vytříděných plastů, papíru, skla a nápojových kartónů.

Lidé chtějí mít barevné kontejnery blízko domova

Průzkumy mezi veřejností ukazují, že pro lidi je při motivaci k třídění odpadů nejdůležitější blízká vzdálenost ke kontejnerům na papír, sklo, nápojové kartóny a plasty. Podle aktuálních dat každý obyvatel České republiky v loňském roce vhodil do barevných kontejnerů bezmála 40 kilogramů plastů, papíru, skla a nápojových kartónů. Za pozitivními výsledky stojí, kromě propagačních a vzdělávacích aktivit, právě stále se zlepšující dostupnost kontejnerů na třídění. Součástí spolupráce společnosti EKO-KOM, a.s. a kraje je totiž pravidelné zahušťování sítě barevných kontejnerů na tříděný odpad. Tím se stává třídění občanů pohodlnější. Tato skutečnost totiž významně napomáhá nejen růstu množství, ale i zvyšování kvality vytříděných odpadů.

Nejvíce se letosv Jihomoravském krajirozšířily žluté kontejnery na plasty. Těch přibylo celkem 228. K třídění papíru poslouží lidem189 nových modrých kontejnerů. Na sklo pak obyvatelé kraje nově najdou 226 nádob. Nejvíce barevných kontejnerů letos putovalo do Hustopečí. Celkem šedesát dva nových nádob bylo umístěno především na sídliště.Ondřej Němeček z městského úřadu v Hustopečíchk tomu dodává:,,Nové nádoby na tříděný odpad jsme umístili především tam, kde se stávající kontejnery přeplňovaly. Na sídlištích máme nyní zhruba sto padesát barevných kontejnerů a sledujeme výrazné zlepšení třídění odpadů. Za poslední tři roky se výtěžnost tříděného sběru odpadů zvýšila řádově o třicet procent. Jsme rádi, že nás v tom EKO-KOM a Jihomoravský kraj svým projektem podporují a můžeme tak vycházet vstříc občanům."

Jak správně třídit odpady v Jihomoravském kraji

Žluté kontejnery

PET láhve a plastové nádoby, sáčky, tašky fólie, plastové kelímky a krabičky od potravin, výrobky z plastů

Modré kontejnery

Papírové obaly a krabice, kancelářský papír, sešity, noviny, časopisy, letáky

Zelené a bílé kontejnery

Čiré a barevné sklenice, skleněné nádoby, láhve od nápojů, tabulové sklo

Kontejnery s oranžovou samolepkou Nápojové kartóny

Krabice od džusů, mléčných výrobků, vín apod.


Kolik nových kontejnerů najdete v Jihomoravském kraji?

Okres

Plast

Papír

Sklo

Blansko

36

16

21

Brno a Brno-venkov

89

83

118

Břeclav

54

37

63

Hodonín

15

23

6

Znojmo

34

30

18

CELKEM

228

189

226

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů