Středa, 24. dubna 2024

Jak se stát hvězdou reklamy na třídění odpadů?

Stačí nalepit na koš samolepku.

Jak se stát hvězdou reklamy na třídění odpadů?

Statutární město Karviná připravilo pro občany soutěž podporující třídění odpadů. V městských novinách najdou lidé samolepku určenou k nalepení na odpadkový koš. Pokud se s nálepkou vyfotí při třídění odpadů a zašlou do poloviny prosince soutěžní snímek, mohou se stát hvězdou reklamy na třídění odpadů a vyhrát tak deset tisíc korun.

Statutární město Karviná se snaží dlouhodobě podporovat třídění odpadů a jeho recyklaci. Proto je na únor a březen příštího roku naplánována rozsáhlá reklamní kampaň, která má občany motivovat k třídění plastů, papíru, skla a nápojových kartonů. Hlavními hvězdami této reklamy se stanou právě obyvatelé Karviné. ,,Dlouho jsme uvažovali, jak vybrat postavy do naší kampaně na podporu třídění odpadu. Protože jsme nechtěli využít strojené modelky, rozhodli jsme se vybrat tři lidi pro vizuál kampaně z řad občanů Karviné," přibližuje náměstek primátora Ing. Lukáš Raszyk. Hvězdou reklamy na třídění odpadů se tak stanou tři obyvatelé Karviné vybraní odbornou porotou z fotografií došlých v právě probíhající soutěži.

Jak se zapojit do soutěže? Do prosincového městského zpravodaje je vložena speciální samolepka určená k nalepení na odpadkový koš. Nálepka lidem poradí, jak správně třídit odpady. Současně také obsahuje návod, jak se zapojit do soutěže. Cílem soutěže je zaslat do 15. prosince soutěžní fotografii, na které je zachyceno, jak lidé třídí odpady. Odborná porota složená z profesionálního fotografa a odborníků na reklamu a odpadové hospodářství vybere z fotografií celkem tři výherce. Ti budou vyhlášeni na vánočním jarmarku ve čtvrtek 18. prosince od 17:30 hodin. Hlavní výhrou je kontrakt na deset tisíc korun, v rámci kterého nafotí v novém roce s profesionálním fotografem vizuál pro reklamní kampaň na podporu třídění odpadů v Karviné. Lukáš Raszyk doplňuje: ,,Reklamní kampaň bude představovat tři lidi při třídění plastů, skla a papíru. Naším cílem je přiblížit třídění odpadů různým cílovým a věkovým skupinám. Takže například starší lidé se vůbec nemusí bát, že by byli při výběru odborné poroty vynecháni."

Soutěž má lidem v Karviné ukázat, že tříděný odpad je možné druhotně využít, tedy recyklovat. ,,Občané Karviné se díky naší neustálé podpoře rok od roku v třídění odpadu lepší. Soutěží a kampaní jim chceme ještě více přiblížit, proč je to smysluplné. Věříme, že naše soutěž a následná reklamní kampaň bude lidi ještě více k třídění odpadu motivovat," upřesňuje Lukáš Raszyk. Zapravdu náměstkovi primátora dávají statistiky. Jen v minulém roce obyvatelé Karviné vytřídili přes 1 503 tun plastů, papíru a skla a zlepšili se tak oproti roku 2012 o 176 tun. Například recyklované plasty vytříděné v Karviné v uplynulém roce by mohly během letošní zimy zahřát téměř všechny obyvatele města. Z PET láhvi vytříděných v Karviné by totiž bylo možné vyrobit přes šest tisíc fleecových mikin. Dobře by posloužil také recyklovaný papír vytříděný v Karviné. Z něj by se dalo vyrobit takřka 1,4 miliónů rolí toaletního papíru. To bezpečně pokryje spotřebu obyvatel Karviné téměř na půl roku.

Kontakty:


Statutární město Karviná - Magistrát města Karviné

Fryštátská 72/1, 733 24 Karviná-Fryštát

Mgr. Šárka Swiderová, tisková mluvčí, sarka.swiderova@karvina.cz, tel: 604 238 789, www.karvina.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů