Středa, 24. dubna 2024

MŽP dokončilo plán pro odpady, obce i odborníci mají ale výhrady

Přestože nový Plán odpadového hospodářství odešel do Legislativní rady vlády a brzy se má dostat na jednání kabinetu, někteří odborníci i obce k němu mají stále výhrady.

MŽP dokončilo plán pro odpady, obce i odborníci mají ale výhrady

Stěžují si, že ministerstvo životního prostředí (MŽP) neposkytlo dostatečný prostor pro jednání a neodstranilo některé rozpory. S tím úřad nesouhlasí. Dlouho očekávaný klíčový dokument by měl platit už od ledna příštího roku a určovat strategii pro nakládání s odpady do roku 2024. Poprvé je jeho součástí i Program předcházení vzniku odpadů.

Plán se má zaměřit mimo jiné na využívání recyklace a snižování produkce odpadu. Ministerstvo ho předkládá v souvislosti s novelou odpadového zákona, kterou dokončuje. Má sloužit jako podklad pro krajské plány, klade si za cíl odklonit odpady ze skládek. Předchozí plán trval od roku 2003 deset let, byl prodloužen a skončí 31. prosince.

"Proběhla dvě kola vypořádání připomínkového řízení, připomínkování prvního návrhu a připomínkování po SEA (posuzování vlivů koncepcí na životní prostředí). MŽP připomínky obcí, nevládních organizací i dalších institucí v rámci podrobných a obsáhlých jednání postupně vypořádalo," reagovala mluvčí resortu Petra Roubíčková. Trvalo to půl roku.

Přesto si například Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH) zastupující firmy s pětašedesátiprocentním podílem na trhu s odpady stěžuje, že nekomentovala ekonomickou analýzu dopadů. "My jsme ji ještě neviděli. K tomu, aby mohl jít do schvalovacího procesu na vládu a dále, se musí subjekty vyjádřit k tomu, kolik to bude stát," řekl ČTK ředitel ČAOH Petr Havelka. Kompletní materiál bude podle Roubíčkové rozeslán členům ministrovy rady a pracovním odpadovým skupinám do dvou týdnů.

Podle Svazu měst a obcí ČR stát rezignoval na úlohu koordinátora při plánování jednotlivých zařízení, která mají odpad likvidovat v regionech. Může se prý stát, že někde jich bude hodně a jinde budou chybět, tak jako je prý tomu například na Zlínsku. "Ponechává to na vůli krajů. Ty ale čekají nějaké základní zadání od státu. To je asi největší výhrada," řekl ČTK starosta Velkého Oseku Pavel Drahovzal. Roubíčková tvrdí, že MŽP jasně popsalo strategii i zásady pro vytváření sítě zařízení k nakládání s odpady. Získat povolení bude prý moct každé, které splní požadavky pro provoz a bude v regionu potřebné a konkurenceschopné.

Ekologům z Hnutí Duha se naopak nelíbí, že navrhovaná opatření de facto sníží míru recyklace. Podle nich se zvýší míra recyklace komunálních odpadů ze současných 31 procent jen o čtyři procenta. Dobíhající odpadový plán přitom obsahuje až padesátiprocentní recyklační cíl. Průměr recyklace v EU přesahuje 40 procent. Podle MŽP se ale recyklace nesnižuje.

"Česko respektuje a využívá všechny legální podmínky k plnění cílů EU odpadové legislativy. Ve výrocích Hnutí Duha je schován nátlak na ČR, aby šlo nad rámec směrnic EU, aniž by zohledňovaly současný stav nakládání s odpady a chybějící technologie v ČR," reagovala Roubíčková. Důležité je podle ní omezit skládkování, které řadí Česko mezi evropské skládkovací velmoci, a které pravděpodobně bude od roku 2025 v EU plošně zakázané.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů