Čtvrtek, 28. března 2024

AVE CZ chce od Prahy koupit majoritu v Pražských službách

AVE CZ chce od Prahy koupit majoritu v Pražských službách

Odpadová společnost AVE CZ, která patří do skupiny firem Daniela Křetínského, nabídla Praze skoro 3,2 miliardy korun za většinový podíl v Pražských službách. Zároveň navrhuje vytvoření společného podniku, jehož prostřednictvím by AVE CZ a Praha provozovaly spalovnu v Malešicích. Vyplývá to z dopisu, který zaslala radním hlavního města a který má ČTK k dispozici. Křetínský prostřednictvím AVE CZ od loňského roku ovládá zhruba pětinu Pražských služeb.

Z informací ČTK vyplývá, že nabídku zaslala firma Praze loni v září, znova ji zopakovala nové radě v prosinci. AVE CZ chce koupit 76,9 procenta akcií, které město v Pražských službách v současnosti drží.

"Nabídka přišla 13. prosince, zatím jsme ji neměli příležitost důkladně zanalyzovat, neboť prioritou bylo a je zajištění svozu odpadu po 31. lednu," uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). "Nicméně budeme ji (nabídku) pečlivě zvažovat a bude předmětem koaličních jednání," doplnila.

AVE CZ loni v Pražských službách získala 19,32 procenta akcií. O jejich koupi a tudíž i ovládnutí Pražských služeb roky usilovalo samotné město. Křetínského společnost však Prahu předešla a hlavní město se poté snažilo lukrativní svoz komunálního odpadu vyčlenit z Pražských služeb pod Technickou správu komunikací, kterou Praha stoprocentně vlastní. Spor se následně přenesl do ulic Prahy, kde se objevily na stejných místech kontejnery AVE i Pražských služeb. Pražští radní se nakonec v říjnu usnesli, že odpad budou v následujících třech měsících dál svážet Pražské služby a dosavadní subdodavatelé.

Pražské služby, které předloni měly čistý zisk 66,8 milionu korun při tržbách 2,9 miliardy korun, se v hlavním městě starají o odvoz odpadu. Před několika lety Praze skončila dlouholetá smlouva, od té doby ji politici několikrát bez výběrového řízení prodloužila. Nynější dohoda končí v závěru ledna. Nová koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice připravuje desetiletý tendr za zhruba 13 miliard korun.

Jana Hrubá

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů