Sobota, 20. dubna 2024

Brno: Vandalismus ničí veřejnou zeleň

Brno: Vandalismus ničí veřejnou zeleň

Poškozování stromů a ochranných konstrukcí v ulicích Brna

Stále častěji se terčem vandalismu stávají mladé, nově vysazené stromy. Oblíbeným cílem útočníků jsou lokality v centru města - Starobrněnská, Orlí, Rašínova, Šilingrovo náměstí, často zasaženou lokalitou bývá okolí ulice Lipové.

Škoda ve většině případů přesahuje 5.000 Kč, skutečné náklady vynaložené na realizaci nové výsadby jsou však ještě vyšší. Před výsadbou se ověřuje aktuální poloha inženýrských sítí, nový stromek vyžaduje několikatiletou následnou péči v podobě zálivky, doplňování mulče, opravy kotvení či výchovného řezu. To vše stojí peníze i čas.

Jaká je obrana? U vybraných stromů byly instalovány kovové kmenové mříže, které mají strom chránit zejména proti neúmyslnému poškození - například při neopatrném parkování, manipulaci se zbožím apod., devastujícímu útoku však nezabrání. Při totálním zničení jsou stromy na své místo vytrvale vraceny, neboť ustupovat vandalům nepovažujeme za řešení. Při opakované výsadbě jsou používány stromy větších velikostí, aby byla jejich likvidace ztížena, i když ujímatelnost a další vývoj takových stromů bývá problematičtější a vyžaduje větší péči. Prosíme jen o trpělivost při realizaci nových výsadeb, protože stejně jako u ostatních činností i zde je potřeba postupovat v souladu se zásadami hospodaření s veřejnými finančními prostředky a také zohlednit vhodný agrotechnický termín pro výsadbu.

Často jsou ničeny také ochranné konstrukce, které mají strom chránit. Pokud pomineme záměrné zničení současně se stromem, nejčastější příčinou je neohleduplné chování řidičů při parkování. V rámci rekonstrukcí ulic byly navrženy různé formy ochrany stromů. Jejich funkčnost prověří většinou až čas, některé byly nahrazeny po relativně krátké době tradičními konstrukcemi, jiné svoji funkci plnily déle a stromy mezitím měly čas vyrůst. Neopravitelné systémy ochrany stromů jsou odstraňovány, neboť kromě toho, že neplní svou funkci, často působí nevzhledně a někdy mohou i strom poškozovat.

29.1.2015, Alexandra Koutná

Více na:http://www.vzmb.cz/clanky/vandalismus-v-ulicich/

ZDROJ:VZMB

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů