Čtvrtek, 28. března 2024

Domažlice koupily vůz na svoz bioodpadu, brzy spustí kompostárnu

Domažlice koupily vůz na svoz bioodpadu, brzy spustí kompostárnu

Domažlice pořídily speciální auto na svoz bioodpadu, 400 popelnic na separovaný sběr a na jaře zahájí provoz v nové kompostárně. Letos tak investují na nakládání s bioodpady několik milionů korun. Na pořízení vozu určeného pouze pro bioodpad a postavení kompostárny získalo jedenáctitisícové město, nejmenší okresní město v kraji, dotaci, řekla dnes ČTK zástupkyně radnice Kristýna Bublová.

Bioodpad mohli zatím místní obyvatelé jen nosit do sběrného dvora. Ode dneška už ale mají městské technické služby nový vůz na svoz separovaného bioodpadu. Pořízení auta a 400 kusů 120litrových hnědých popelnic přišlo na 4,5 milionu korun. "Vozidlo je určeno výhradně na svoz biologicky rozložitelných odpadů rostlinného původu. Ve spodní části má nádrže na vylisované tekutiny," řekl šéf služeb Jaroslav Zavadil. Celkem 85 procent nákladů pokryla dotace z Fondu soudržnosti Evropské unie a pět procent je ze Státního fondu životního prostředí.

Lidé z Domažlic a Havlovic si nyní mohou hnědé popelnice na trávu, zbytky rostlin, listí, ovoce a zeleninu objednávat. Svážet se budou od dubna jednou týdně do kompostárny, kterou město buduje a která je před dokončením. Také zhruba šestimilionové náklady na kompostárnu z většiny pokryje dotace.

Na podzim 2014 byla přijata novela zákona o odpadech, která obcím stanovila povinnost zajistit pro domácnosti místa pro odkládání bioodpadu a kovů. Rozsah a způsob třídění stanovila vyhláška. Kovy se musí třídit od 1. ledna, u bioodpadu povinnost platí od 1. dubna do konce října.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů