Čtvrtek, 28. března 2024

Havířov dá k rodinným domům popelnice na bioodpad

Havířov dá k rodinným domům popelnice na bioodpad

Obyvatelé rodinných domků v Havířově na Karvinsku dostanou na jaře popelnice na bioodpad. Město jich zakoupilo 3500 přibližně za pět milionů korun. V rodinné zástavbě tak skončí pytlový sběr biologického odpadu, lidé ho budou dávat právě do speciálních popelnic, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Eva Wojnarová.

"Jednomu rodinnému domu bude přidělena vždy jedna sběrná nádoba o objemu 240 litrů s intervalem svozu jedenkrát týdně," řekl vedoucí odboru komunálních služeb Jiří Revenda. Svoz bioodpadu začne ve městě 7. dubna. "Pokud do tohoto data lidé popelnice nedostanou, mohou stále biologický odpad ukládat do plastových pytlů, které budeme svážet," dodal Revenda.

Po přistavení popelnice už ale město bioopad odložený v pytlích svážet nebude a lidé by ho měli odvést do sběrného dvora. Biologický odpad se bude ve městě svážet podobně jako v minulých letech v období od dubna do listopadu. Přesný harmonogram svozu najdou obyvatelé na webových stránkách města.

Wojnarová připomněla, že město chce postupně rozšiřovat také počet popelnic určených ke sběru bioodpadu v sídlištní zástavbě. Rozhodlo se tak po vyhodnocení pilotního projektu z konce minulého roku. Za tří měsíce tehdy lidé na havířovských sídlištích vytřídili tři tuny bioodopadu.

"Do sběrných nádob na biologický odpad nelze ukládat nic jiného, než odpad pro který jsou určeny. Rovněž platí, že odpad uložený mimo zmíněné nádoby nebude po změně systému svozu od rodinných domků odvážen," řekla Wojnarová.

Mezi bioodpad patří listí, tráva, plevel, zbytky ovoce, zeleniny, čajové sáčky, kávová sedlina či zbytky rostlin, naopak by lidé do kontejneru neměli házet například kosti, maso nebo další složky, které se třídí jinak, tedy plasty, sklo, papír, kovy, textil či nebezpečný odpad.

Na podzim 2014 byla přijata novela zákona o odpadech, která obcím stanovila povinnost zajistit pro domácnosti místa pro odkládání bioodpadu a kovů. Rozsah a způsob třídění stanovila vyhláška. Kovy se musí třídit od 1. ledna, u bioodpadu vždy od 1. dubna do konce října. Podle mluvčí by nákup speciálních popelnic měl zkvalitnit sběr bioodpadu ve městě.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů