Čtvrtek, 28. března 2024

Do úklidu Liberce se o víkendu zapojilo kolem 500 dobrovolníků

Do úklidu Liberce se o víkendu zapojilo kolem 500 dobrovolníků

Do úklidu Liberce se o víkendu zapojilo kolem 500 dobrovolníků včetně vedení města. Úklid, který byl součástí akce Ukliďme Česko, zahájilo už v pátek 250 dětí ze Základní školy Kaplického v Liberci - Doubí. O víkendu se pak připojily desítky dalších dobrovolníků, kteří plastovými obaly, sklem a dalším nepořádkem naplnili desítky pytlů a zlikvidovali i několik černých skládek. Odvoz a likvidaci nasbíraného odpadu zajistila radnice ve spolupráci se svozovou společností A.S.A., řekl dnes ČTK mluvčí magistrátu Jan Král.

Dobrovolníky mohli Liberečané potkat na řadě míst po celém městě. Primátorův náměstek Tomáš Kysela (ANO) spolu s náměstkyní Karolínou Hrbkovou (Změna) a několika úředníky uklízeli přímo v centru Liberce v parku u bývalého sídla Oblastní galerie. Připojil se k nim i strážník vybavený bezpečnostním boxem na použité injekční stříkačky. "Našlo se jich několik, víc ale pytle zaplnily plastové a skleněné láhve a různé obaly," poznamenal Král.

úklid

"Přestože se město Liberec snaží své pozemky průběžně udržovat v čistotě, mohou lidé při procházce městem narazit na rozfoukané odpadky nebo dokonce na černé skládky, zejména v okrajových částech Liberce. Každé jarní tání odkryje množství odpadků, které byly přes zimu ukryty pod sněhem. Proto jsme se rozhodli k této celorepublikové akci připojit a k úklidu jsme zvolili park u bývalé galerie, kde se už v květnu uskuteční akce pro veřejnost. Za necelé dvě hodiny se nám podařilo nasbíranými odpadky naplnit deset velkých pytlů," doplnila Hrbková.

Letošní úklid se současně uskutečnil na přibližně 900 místech ve všech koutech České republiky a zapojilo se asi 25.000 dobrovolníků. V Libereckém kraji uklízeli lidé také v Jablonci nad Nisou, České Lípě, Novém Boru, Hrádku nad Nisou, Frýdlantu, Mimoni, Stráži nad Nisou nebo Turnově. V Liberci na akci Ukliďme Česko navážou v příštím týdnu další akce související s ochranou přírody a životního prostředí. Už v úterý 21. dubna bude tradiční velká jarní cyklojízda, v sobotu 25. dubna Den Země v zoo a v neděli se uskuteční tradiční setkání a úklid v Ruprechticích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů