Úterý, 16. dubna 2024

Rozsudek v kauze černé skládky na Slovácku padne příští týden

Rozsudek v kauze černé skládky na Slovácku padne příští týden

Okresní soud v Uherském Hradišti příští čtvrtek vynese rozsudek v kauze někdejšího starosty Mistřic Martina Ondrouška (nez.), který je podezřelý z provozování černé skládky. Ondrouškovi už předloni uložil tříletý trest podmíněně odložený na stejnou dobu a peněžitý trest 100.000 korun. Krajský soud ve Zlíně ale po odvolání obžalovaného i státního zástupce vrátil věc do Uherského Hradiště.

Tamní senát podle pokynů odvolacího soudu opět vyslechl obžalovaného, který znovu vinu odmítl. Dnes u soudu vypovídal znalec, jenž zpracoval posudek ohledně skládky. Podle něj navezením materiálu nevznikla ekologická újma a ani se nezhoršil stav skládky. Státní zástupce Lukáš Mahdal proto v závěrečné řeči oproti obžalobě již Ondrouška nevinil z neoprávněného nakládání s odpady a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

skládka

Za zneužití pravomoci úřední osoby, z něhož Ondrouška uznal vinným ve svém prvním rozsudku i okresní soud, Mahdal navrhl trest kolem dvou let s podmíněným odkladem na tři roky a peněžitý trest 100.000 korun. Ondrouškovi v krajním případě hrozí až deset let vězení. Jeho obhájce Vít Burša uvedl, že nebyla způsobena škoda, nebylo poškozeno životní prostředí a obec měla naopak z činnosti Ondrouška prospěch. Navrhl proto zproštění obžaloby.

Čtyřiačtyřicetiletý muž podle obžaloby označil místo za částí obce Javorovec za legální skládku, nechal tam navážet odpad a navíc to údajně při svém podnikání nabízel i zákazníkům. Podle Mahdala měl z činnosti prospěch on i další subjekty, které by za ukládání odpadu jinam musely platit více. Policie se začala případem zabývat po anonymním oznámení.

Podle obžaloby se podařilo prokázat, že v letech 2008 až 2010 bylo na plochu vyvezeno nejméně 1554 tun odpadu, hlavně stavební suti a zeminy. Podle státního zástupce si dva subjekty, kterým Ondroušek umožnil uložení odpadu na skládku, přišly na více než půl milionu korun. Obžalovaný tvrdí, že stavební firmu a dalšího podnikatele jen požádal o zavezení zeminy do "žlebu".

Skládka v Javorovci vznikla jako provizorní v 80. letech kvůli uložení suti ze spadlé budovy tehdejšího národního podniku Mesit (1984). Poté byla sice uzavřena, ale lidé z okolí tam odpad naváželi dál.

Jan Vondrášek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů