Pátek, 29. března 2024

Brněnské Žabovřesky chtějí zlikvidovat černou skládku na loukách

Brněnské Žabovřesky chtějí zlikvidovat černou skládku na loukách

Městská část Brno-Žabovřesky plánuje zlikvidovat černou skládku na Žabovřeských loukách, řekl dnes novinářům starosta Pavel Tyralík (ČSSD). Podle něj se tam skládka nachází dlouhé roky, ale za poslední rok se situace rapidně zhoršila. Radnice proto nechá hlídat vstup na louky, aby zamezila rozšiřování skládky, ale také požádá Evropskou unii o peníze na odstranění odpadků. Předběžné náklady na likvidaci se pohybují okolo 15 milionů korun. Skládka by mohla zmizet do tří let.

Tyralík odhaduje, že se odpadky všeho druhu od stavební suti až po odpad z domácností nachází na ploše okolo osmi hektarů. "Za poslední rok tam přibylo mnohem více odpadků. Je to možná tím, že oblast stavebnictví zažila útlum a firmy už nemají peníze na legální likvidaci suti," uvedl Tyralík.

Městská část chce rozšiřování skládky zamezit. "K loukám je přístup ze dvou stran. U hlavního vstupu necháme nainstalovat kamery, abychom mohli sledovat situaci. U druhého vstupu z ulice Žabovřeská dáme závoru a oplocení," uvedl Tyralík.

Kromě toho radnice vyzve firmy nacházející se blízko luk, aby odpadky uklidily. Některé totiž podezřívá z toho, že odpad na skládku dávají. "Je však těžké to někomu dokázat, přestože policie na skládku chodí," dodal Tyralík.
Dále městská část pošle žádost Evropské unii o dotaci na odstranění skládky. "Požádáme zhruba o 15 milionů korun. Uvidíme, jak uspějeme. S prosbou o peníze se obrátíme i na město. Vše bychom chtěli uklidit do tří let," dodal Tyralík.

Žabovřeské louky jsou lokalita, která se nachází mezi řekou Svratkou a ulicemi Jundrovská, Kníničská a Žabovřeská. Před více než 20 lety tam byly skleníky zemědělských družstev, v dnešní době se tam nacházejí soukromé firmy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů