Čtvrtek, 18. dubna 2024

Praha se chystá vypsat tendr na svoz bioodpadu za 12 milionů

Praha se chystá vypsat tendr na svoz bioodpadu za 12 milionů

Vedení Prahy se chystá vypsat veřejnou zakázku na svoz bioodpadu pomocí velkoobjemových kontejnerů v období od března 2016 do listopadu 2018. Tendr by měl být vypsán letos v červnu. Svoz Prahu vyjde na maximálně 12,33 milionů korun. ČTK to zjistila z materiálu, který dnes projednali radní. Velkoobjemové kontejnery Praha přistavuje každoročně v pravidelných termínech již od roku 2008.

"Přistavování velkoobjemových kontejnerů je jednou z možností, kde mohou občané v blízkosti svého bydliště odevzdávat biologicky rozložitelné odpady typu větve, listí a tráva," píše se v materiálu.
Podle dokumentu by mělo být v následujících letech přistaveno v ulicích celkem 5550 kusů kontejnerů. Město předpokládá, že vybere až 6660 tun bioodpadu.

Předpokládaná hodnota zakázky je 12,33 milionů bez DPH. Přesná částka ale vzejde až z výsledku výběrového řízení. Nejdůležitějším kritériem hodnocení nabídek pak bude podle materiálu cena. Tendr by měl být vypsán letos v červnu. Současná smlouva na zajištění svozu je uzavřena na období od 1. července 2012 do 30. listopadu 2015. V tomto období má být přistavěno celkem 4000 kontejnerů a sebráno na 3000 tun bioodpadu.

V Praze fungují v rámci sběru bioodpadu kromě velkoobjemových kontejnerů sběrné dvory a Pražané si mohou rovněž pronajmout popelnici na bioodpad. Množství vytříděného bioodpadu v Praze meziročně roste. Pražské služby ho svezly v loňském roce celkem 6603 tun, zatímco v letech 2013 a 2012 to bylo o zhruba 800 tun méně.

Od začátku letošního roku musí podle vyhlášky všechny obce a města pro své obyvatele zajistit možnost třídit bioodpad. Povinnost třídit bioodpad pak podle vyhlášky platí od 1. dubna do konce října. Každá obec si může zvolit, jak bude systém konkrétně vypadat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů