Sobota, 20. dubna 2024

Střed Brna má nyní dva Zelňáky

Střed Brna má nyní dva Zelňáky

2015-otevreni-zelnaku-web.jpgZrekonstruovaný Zelný trh byl v květnu slavnostně předán k užívání veřejnosti.

Rekonstrukce v hodnotě necelých 68 miliónů korun byla zahájena 9. dubnu 2014 podle návrhu Tomáše Rusína a Ivana Wahly. Historické náměstí se podle něj proměnilo v odpočinkovou zónu, kde si lidé nejenom nakoupí ovoce a zeleninu, ale budou se zde moci také zastavit, odpočinout si a posedět.

V rámci změn celého prostoru bylo vysázeno 17 stromů, byl osazen městský mobiliář v podobě laviček, odpadkových košů, veřejného osvětlení a stojanů na kola, před Moravským zemským muzeem vznikly nové vodní prvky. Opomenuta nebyla ani ochrana životního prostředí - v ústí Starobrněnské ulice jsou umístěny podzemní kontejnery na separovaný odpad. Na náměstí je 51 míst k parkování.

Prodej ovoce a zeleniny na Zelném trhu probíhal do konce května ve zkušebním provozu, od 1. června do 14. listopadu 2015 pak tržiště už funguje v běžném režimu, a to na celkem 106 prodejních místech. Provozní doba je stanovena ve všední dny 6:00-18:00 (březen-říjen), resp. 7:00-16:30 (listopad-únor). V sobotu je otevřeno v čase 6:00-12:00 (březen-říjen), resp. 7:00-12:00 (listopad-únor) s tím, že může dojít k prodloužení této doby po schválení změn v Tržním řádu města Brna.

Souběžně se Zelným trhem bude také pokračovat prodej v parku na Moravském náměstí, kde je vyhrazeno 40 prodejních míst. Provozní doba je na obou místech stejná.

ZDROJ: MČ Brno - střed

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů