Pátek, 19. dubna 2024

Hradec Králové významně snížil cenu za nákup energií

Hradec Králové významně snížil cenu za nákup energií

Hradec Králové se v roce 2010 stal prvním statutárním městem, které se rozhodlo pořídit elektřinu a zemní plyn na komoditní burze. Už první nákup prokázal efektivitu této formy realizace veřejné zakázky a i v dalších letech město snižovalo své energetické vstupy meziročně v řádu milionů korun. Při zatím posledním nákupu na rok 2016 ušetřil Hradec meziročně dalších více než dva a půl milionu korun.

,,V porovnání s cenami před prvním nákupem v roce 2010 jsme už snížili náklady na komoditní složku elektřiny a plynu téměř o 40 procent. Namísto tehdejších 40 milionů korun tak v příštím roce zaplatíme za energie do svých objektů a městských organizací 24,6 milionu korun," informoval primátor Zdeněk Fink.

Na energetickém trhu Českomoravské komoditní burzy Kladno magistrát pro příští rok kontrahoval přes 23 tisíc megawatthodin (MWh) silové elektřiny a necelých 8 tisíc MWh plynu. U dodávek plynu a elektřiny v nízkém napětí uspěla jako dodavatel společnost E-ON Energie. U elektřiny ve vysokém napětí se sdruženou službou dodávky se dodavatelem stane společnost RWE Energie, u stejného produktu bez sdružené služby dodávky společnost Veolia Komodity.

Největšího poklesu nákladů bylo pro příští rok dosaženo u elektřiny ve vysokém napětí, která zlevní proti letošku o 12 procent. Cena plynu meziročně klesne o desetinu, cena elektřiny v nízkém napětí o 7 procent.

,,I letos jsme si počkali na aktuální pokles cen energií a nenakupovali pod tlakem. Burzovní nákup je ideální formou realizace veřejné zakázky, protože kromě dalších výhod nám takový postup, tedy počkat si na příznivější cenu, umožňuje,"dodal primátor.

ZDROJ: Město Hradec Králové

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů