Sobota, 20. dubna 2024

Karlovy Vary mají jako první moderní kontejnery na tříděný odpad

Karlovy Vary mají jako první moderní kontejnery na tříděný odpad

V centru Karlových Varů se objevily moderní nádoby na tříděný odpad, které nahradí dosavadní klasické odpadkové koše. Prvních osm kontejnerů s automatickým lisem už ve městě stojí, město od jejich provozu očekává úspory i čistější ulice, řekl dnes ČTK náměstek primátora Čestmír Bruštík (ANO). Karlovy Vary jsou podle něj prvním městem v Česku, kde jsou použity.

Kontejnery Bigbelly mají tři oddělené nádoby, na papír, plast a směsný odpad. Ten je automaticky stlačuje podle potřeby lis poháněný energií ze solárních panelů. "Díky tomu se do něj vejde obsah pěti až šesti běžných odpadkových košů. A nádoby na separovaný odpad jsou na asi 300 litrů," upřesnil Bruštík.

Osm stanovišť přišlo město na 1,4 milionu korun. Vynaložené náklady se ale mají podle primátora Petra Kulhánka (KOA) vrátit asi do dvou let, a to na nižší frekvenci svozů i třídění. Kontejnery jsou navíc připojeny k internetu a automaticky hlásí stav zaplněnosti nádob. I to zlepšuje logistiku vyprazdňování zaplněných košů.

"My jsme tyhle kontejnery viděli ve městě Bath, které je mezi těmi, s kterými míříme jako lázně na seznam UNESCO. I tam se jejich nasazením zlepšila čistota ve městě a snížily náklady. Věděli jsme proto do čeho jdeme," uvedl Kulhánek.

Kontejnery město začalo umisťovat v neděli. Jak řekl primátor, i když to nebylo úmyslně, začnou naplno sloužit už návštěvníkům filmového festivalu, který ve městě v pátek začíná.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů