Čtvrtek, 28. března 2024

Jičín kvůli zájmu lidí rozšířil o třetinu sběr bioodpadu

Jičín kvůli zájmu lidí rozšířil o třetinu sběr bioodpadu

Sedmnáctitisícový Jičín od června rozšířil kvůli velkému zájmu lidí sběr bioodpadu z domácností o téměř třetinu. Nově je mezi domácnosti rozděleno 850 popelnic hnědé barvy místo předchozích 650. Svoz popelnic s bioodpadem radnice od července rozšířila ze dvou na tři dny. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Magdaléna Doležalová.

Jičín poprvé nabídl lidem zdarma popelnice na třídění bioodpadu loni na jaře a zájem předčil očekávání. Prvních 500 nádob o objemu 120 nebo 240 litrů si lidé rychle rozebrali a město na podzim kupovalo dalších 150. "Ani toto navýšení ovšem zcela neuspokojilo poptávku občanů. Proto jsme na základě rozhodnutí radnice zakoupili dalších 200 nádob," uvedl Milan Zmátlík z jičínských Technických služeb. Jedinou podmínkou pro přidělení nádoby je vlastnictví zahrady k danému domu či bytu. Bioodpad také lidé mohou odevzdat na sběrný dvůr či na kompostárnu.

Mluvčí uvedla, že do hnědých popelnic patří zeleň ze zahrádky, tedy tráva, listí a dřevní štěpka, a dále odpady z ovoce a zeleniny. Do popelnic by lidé neměli házet skořápky ořechů a vajec, sedliny kávy a čaje, pokojové rostliny a jakýkoliv živočišný odpad.

Základní sazba poplatku za vyvážení odpadu v Jičíně činí 492 korun za osobu a rok. Od letošního roku jsou nově od poplatku osvobozeni děti a mladiství do 18 let. Svoz odpadů město dotuje několika miliony korun ročně.

Svoz rostlinné biomasy prostřednictvím hnědých popelnic má již mnoho let zaveden Hradec Králové. Systém město začalo budovat před 11 lety a postupně se do něj zapojilo asi 8000 domácností. Služba je pro občany zdarma. Lidé také mohou rostlinný bioodpad po celý rok zdarma odevzdat na některém ze čtyř sběrných dvorů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů