Čtvrtek, 28. března 2024

Starostové ve Vatikánu slíbili plnit cíle udržitelného rozvoje

Starostové ve Vatikánu slíbili plnit cíle udržitelného rozvoje

Přes 65 starostů z celého světa se dnes ve Vatikánu zavázalo, že se ve svých městech budou snažit splnit cíle udržitelného rozvoje OSN a že budou bojovat s globálním oteplováním. Celosvětová společnost podle nich čelí v současné době mnoha hrozbám. Dvoudenní konferenci o klimatických změnách a také o pašování lidí hostil papež František.

Mezi starosty byl například Bill de Blasio z New Yorku, Anne Hidalgová z Paříže a také představitelé Rio de Janeira, Stockholmu, Johannesburgu či Mexika. "Naše společnost je ohrožena rostoucími nerovnostmi, potřeby chudých a extrémně zranitelných nejsou uspokojeny a prostředí, ve kterém žijeme, je čím dál častěji zasaženo obrovskými vlnami veder, suchem, záplavami, zvyšováním hladiny moří a dalšími hrozbami souvisejícími s klimatem," stojí v prohlášení starostů.

Valné shromáždění OSN by mělo cíle udržitelného rozvoje schválit letos v září. Ambiciózní plán obsahuje celkem 17 závazků světových vůdců, které by během příštích 15 let měly vést k vymýcení extrémní chudoby a hladu. Zároveň by se měla snížit nerovnost uvnitř zemí i mezi nimi, mělo by být dosaženo rovnosti žen a mužů a také by měla být přijata naléhavá opatření v boji proti změnám klimatu. Splnění těchto cílů bude stát ročně mezi 3,3 a 4,5 biliony dolarů.

Dvoudenní konference je posledním pokusem Vatikánu, jak ovlivnit vládní politiky různých zemí týkající se udržitelného rozvoje a klimatických změn, uvedla agentura Reuters. V dubnu Vatikán hostil konferenci vědců, kteří diskutovali o změnách klimatu, a v červnu papež František vydal encykliku věnovanou životnímu prostředí. Mimo jiné v ní uvádí, že hlavní příčinou oteplování, jež ničí planetu, je lidská činnost, a nabádá celé lidstvo, nejen věřící, aby bojovalo proti oteplování "pozměněním životního stylu, výroby a spotřeby".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů