Pátek, 19. dubna 2024

Ať žije sport...

Ať žije sport...

Místo slibovaného sportovního areálu vyrostla v pražské čtvrti Motol hromada odpadu. Obří skládka leží kousek od tamní nemocnice, hrozí sesutím a nikdo netuší, jaké jedy skrývá. To vše se stalo legálně pod rouškou jménem rekultivace. Firma EkoMotol, která areál roky ,,rekultivovala", na operaci vydělala za deset let zásluhou neprůhledných dohod z minulé dekády s místní radnicí a magistrátem minimálně čtyři stovky milionů. Letos magistrát rozjel schvalovací proces o pokračování této operace a radnice Prahy 5 se děsí, že jí někdo legálně a s pomocí státních dotací pokládá za humna časovanou chemickou bombu.

Bylo to fajn

Žádost o pokračování rekultivace podala loni společnost P-V rekultivace, jejíž jednatelé Jan Podařil a Martin Voráček figurovali už v EkoMotolu a na motolské skládce profitovali ve výše zmíněných korupčních časech. Během osmi let sem chtějí uložit milion kubíků (zatím tam leží minimálně dvakrát více). Za každý ,,rekultivační kubík" obdrží od státu odhadem 200 korun, dohromady až čtvrt miliardy. Magistrát žádost poslal do dalšího projednávání. ,,Překvapili mě. Vždyť jim musí být jasné, že jde o špinavou hru. Žádné sportoviště tam není možné postavit. Ta skládka je nestabilní a ve skutečnosti se bude jenom zvětšovat," říká Radek Klíma, starosta Prahy 5. Rumiště začalo vznikat už v roce 1979, navážel se tam odpad ze stavby pražského metra. V roce 2004 si zapomenuté homole všimli majitelé firmy EkoMotol v čele s jednatelem Jindřichem Frýdlem. Ten přišel s nápadem vybudovat na skládce rekreační areál. Navrhl ji zpevnit a rekultivovat navezením dalšího materiálu. ,,Docílil toho, že se Praha dívala na skládku papírově jako na rekultivaci, a tím pádem se ni nevztahoval zákon o skládkování, který zahrnuje povinné kontroly toho, co se na hromadu naváží. Nikdo tak neví, co tam je, možná se bude muset odpad odstranit jako ekologická zátěž, což by stálo možná až miliardy korun," vysvětluje starosta klíčový fígl. ,,Je to geniální nápad, svážet odpad a ještě za to inkasovat peníze," dodává. Za uložení suti se totiž platí a EkoMotol zároveň dostával peníze od lidí, kteří si tu chtěli uložit stavební materiál. Podle původního znění smlouvy podepsané s tehdejším starostou Milanem Jančíkem měla společnost za pronájem 15 hektarů platit 250 tisíc korun ročně. O dva roky později se hodnota ročního nájmu snížila na symbolických 100 korun. Údajně kvůli slibu společnosti investovat do vybudování sportoviště 30-40 milionů. Podle Jančíka se přesto jednalo o férovou dohodu: ,,Smlouva nebyla nevýhodná, prostor motolské skládky bylo nutné sanovat a jako součást tohoto projektu byla městskou částí navržena a projednána investice do areálu pro širokou veřejnost, centra pro handicapované olympioniky se střední školou pro vozíčkáře, a to vše bez vynaložení finančních prostředků z rozpočtu Prahy 5," vysvětluje dnes Jančík celý příběh. V roce 2010 pokračoval tím, že se zřítila severní stěna skládky. Přesto bývalý starosta trvá na tom, že ,,do poloviny roku 2010" bylo všechno v pořádku. Majitelé EkoMotolu mohli být každopádně klidní i poté, co bylo jasné, že slibované sportoviště nepostaví. Smlouva s Jančíkem totiž - v duchu tehdejších zvyků - neobsahovala žádné sankce.

Promyšlená strategie

Nevýhodnost smlouvy a zvýšenou nestabilitu skládky prokázalo nové vedení radnice hned v roce 2010. ,,Na jeden rok se podařilo navážení téměř zastavit. V roce 2011 ale magistrát přes naše negativní vyjádření hromadění dalšího odpadu povolil. Vypovězení smluv s EkoMotolem nám trvalo další tři roky," popisuje situaci radní Prahy 5 Lukáš Budín. ,,Předchozímu souhlasu již končila platnost, avšak nebyla dosud naplněna kapacita zařízení určená projektovou dokumentací," hájí nepřekonatelnou úředničinou tehdejší rozhodnutí magistrátu jeho marketingový pracovník Vít Hofman. Pátý pražský obvod dnes chce skládku rekultivovat a postavit na ní sběrné parkoviště. Podle starosty má šanci na projekt získat dotace od ministerstva životního prostředí. ,,Musíme skládku prozkoumat, zjistit, co je uvnitř, a zpevnit ji, to může stát spoustu peněz," říká Lukáš Budín. Zmíněná žádost společnosti P-V rekultivace na magistrátu ale jeho perspektivu komplikuje. ,,Na magistrátu znají náš postoj i plány a dost dobře nechápu, proč chtějí zase zatáhnout do hry lidi z EkoMotolu," dodává. ,,O tom, že rekultivace skládek je velký byznys, jako starostka Slivence vím. Taky něco podobného máme," říká Jana Plamínková (TOP 09 a Starostové), která má jako pražská radní na starosti životní prostředí metropole. Žádost společnosti P-V rekultivace poslal pražský magistrát podle Plamínkové do dalšího rozhodování v rámci údajné promyšlené strategie. Při posuzování podle evropských zákonů bude totiž podle Plamínkové definitivně vyřazena ze hry. Tohle vysvětlení však nemá logiku. Proč se nedomluvili politici z magistrátu a Prahy 5 na společném záměru dát vše do pořádku? Navíc projekt radnice z Prahy 5 má opodstatnění, parkoviště v Motole by zapadalo do stavebních plánů, které řeší tamní dopravu. ,,Do 14 dnů svoláme na to téma schůzku. Opravdu není žádoucí, aby na projektu dál profitovala společnost, která nedodržela smlouvu a která navezla do Motola o půl milionu kubíků bůhvíjakého odpadu navíc, než měla povoleno," slibuje změnu situace Jana Plamínková.

Zdroj: Respekt
Autor
: Petra Dvořáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů