Sobota, 20. dubna 2024

SZÚ vytipoval ve firmě Azos látky, kterou mohou způsobovat potíže

SZÚ vytipoval ve firmě Azos látky, kterou mohou způsobovat potíže

Státní zdravotní ústav (SZÚ) dokončil první etapu měření emisí v závodě Azos CZ v Nymburce, kde se upravují povrchy kovových dílů, hlavně pro automobilový průmysl. Měření zadal ústavu Středočeský kraj, podle úřadu byly měřením vytipovány látky, které by mohly způsobovat zdravotní potíže obyvatel města. Obyvatelé Nymburka si už druhým rokem stěžují na zápach a zdravotní potíže, které podle nich mají na svědomí právě látky vypouštěné firmou Azos. Další etapa měření by měla zjistit, zda popisované problémy skutečně způsobuje Azos.

"Měřením byly vytipovány látky, které by mohly způsobovat zdravotní problémy občanů, a ty budou i nadále sledovány," řekla ČTK Helena Frintová z krajského úřadu. Kraj bude v měření pokračovat. "Na nejbližším zasedání rady kraje bude proto projednáno finanční zajištění tohoto měření. Podle předpokladů by mělo stát krajský rozpočet asi 26.000 korun," dodala.

Mediální zástupce firmy Karel Samec ČTK řekl, že naměřené hodnoty neprokázaly žádné překročení emisí. "Společnost Azos CZ byla s výsledky měření Státního zdravotního ústavu nedávno seznámena. Dopadlo stejně jako všechna předchozí - nic nebylo prokázáno. Bohužel ale nemáme oprávnění bez svolení SZÚ sdělovat jakékoli další konkrétní údaje," řekl ČTK Samec.

SZÚ zatím podle jeho pracovníka Bohumila Kotlíka měřil škodlivé látky pouze v pracovní hale firmy, ve druhé etapě bude měřit také kolem firmy a v komíně. "Připravuje se druhá etapa měření, která půjde do venkovního ovzduší. Potom připravíme systém, který zachytí pachové epizody," řekl Kotlík ČTK. Následujícím měřením by se tedy mělo zjistit, zda popisované problémy lidí způsobuje opravdu firma Azos. "Doteď jsme nevěděli, které emise jsou jednoznačně z Azosu. Teď to jsme schopni určit. Těch látek, co se emituje, je moc a svázat je s konkrétním zdrojem není úplně tou nejjednodušší záležitostí," doplnil Kotlík.

Vedení města připravilo pro obyvatele jednotný postup pro hlášení zápachu. "K tomuto opatření jsme přistoupili mimo jiné z důvodu roztříštěnosti impulzů a stížností, se kterými se občané doposud obraceli na různé odbory městského úřadu, což je neefektivní postup. Nyní budeme přijímat podněty a stížnosti pod jednotným heslem 'Zápach' přímo a pouze na podatelně městského úřadu na náměstí Přemyslovců," uvedl starosta Tomáš Mach (ČSSD).

Podle nymburské radnice firma nemá povolení k provozu, protože podle města nezískala kolaudační souhlas ani povolení zkušebního provozu. Stavební úřad v Nymburce bude znovu rozhodovat o dodatečném stavebním povolení pro Azos. Krajský soud vyhověl žalobě předsedkyně spolku Permanent Miloslavy Štěrbové a zrušil dřívější rozhodnutí krajského odboru regionálního rozvoje. Štěrbová napadla středočeský krajský úřad kvůli vydání dodatečného stavebního povolení a soud jí dal za pravdu.

Anna Pindejová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů