Čtvrtek, 28. března 2024

Obyvatelé Prahy 10 si mohou žádat o kompostéry zdarma

Obyvatelé Prahy 10 si mohou žádat o kompostéry zdarma

Obyvatelé Prahy 10 si mohou žádat o kompostéry zdarma. Městská část jich získá 700, lidem je na pět let půjčí a pak převede do vlastnictví. Dostanou je koncem léta, informoval ČTK v tiskové zprávě mluvčí Prahy 10 Vít Novák. Pořízení kompostérů vyjde radnici na 210.000 korun, zbytek nákladů zaplatí z dotace. Na území Prahy 10 jsou i komunitní kompostéry a velká kompostárna, kde lze bioodpad zdarma odevzdat.

"Nádoby na bioodpad lidem pomohou například při kompostování posekané trávy a při podzimním zpracování spadlého listí, lze je také použít na kompostování běžných odpadů a všech ostatních odpadů ze zahrady," uvedla starostka Prahy 10 Radmila Kleslová (ANO).

Sedmisetlitrové kompostéry z recyklovaného plastu Praha 10 obyvatelům nejprve na pět let zapůjčí a poté je lidem věnuje. Peníze na ně získala z fondů Evropské unie a Státního fondu životního prostředí. Od umístění kompostérů také ve školkách a školách si slibuje i osvětu mezi dětmi.

Zájemci musí s městkou částí uzavřít smlouvu o zapůjčení, žádost si mohou podat na internetové adrese www.odpadovecentrum.cz nebo si přihlášku vyzvednout na úřadě.

Kromě této nové možnosti mohou lidé odevzdávat bioodpad na sběrných dvorech a v kompostárně v Dřevčické ulici. Pravidelně jsou na různých místech přistavované také velkoobjemové kontejnery. Ve Vršovicích a Strašnicích fungují také komunitní kompostéry.

Množství odevzdaného bioodpadu v celé Praze roste. Zatímco v roce 2007 Pražané odevzdali na sběrné místo v Malešicích 254,3 tuny bioodpadu, v roce 2013 to bylo již 778,5 tuny. Náklady hlavního města na přistavování kontejnerů na bioodpad, sběrné místo v Malešicích a svoz odpadů ze sběrných dvorů byly v roce 2013 asi 6,7 milionu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů