Úterý, 16. dubna 2024

Lidé v Kadani více třídí odpad, radnice sníží poplatky

Lidé v Kadani více třídí odpad, radnice sníží poplatky

Obyvatelé Kadaně letos ještě více třídí odpad. Díky klesajícímu množství komunálního odpadu město od ledna už třetí rok v řadě sníží poplatek za komunální odpad. Zatímco letos lidé za rok za svoz a likvidaci odpadu zaplatili 360 korun, od příštího roku by to mohlo být jen 300 korun. ČTK to řekl starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS).

"V porovnání například s prvními devíti měsíci roku 2014 jsme na skládku odvezli o 503 tun komunálního odpadu méně. Při ceně 1100 korun za tunu je to už půl milionu. Naopak jsme vytřídili víc skla a železa, více textilu a papíru, za které dostáváme naopak peníze zpátky. Pokud by to tímto trendem šlo dál, mohli bychom proti loňsku uspořit 17 procent nákladů. Poplatek bychom tak mohli z 360 korun snížit na 300," uvedl starosta. Rozhodnutí musí ještě schválit zastupitelstvo.

Poplatky za odpad město díky třídění snižuje od roku 2013. Tehdy obyvatelé ročně za svoz odpadu zaplatili téměř 500 korun. Pokud by ale lidé odpad třídit přestali, je podle starosty město připraveno poplatek naopak zvyšovat. Na svoz a likvidaci odpadu Kadaň každoročně doplácí zhruba osm milionů korun. Dotuje také prodej tašek na tříděný odpad. "Prodáváme je za 40 korun, nakupujeme je přitom za 100 korun. Tašky jsou ale oblíbené, kupují si je i lidé z vedlejších měst," řekl Kulhánek.

Na Chomutovsku nejvíce za svoz odpadu platí lidé ve Vejprtech, kde je to ročně 755 korun. Nejnižší poplatky jsou naopak v Chomutově, kde letos obyvatelé za rok zaplatí 250 korun. V Klášterci nad Ohří platí lidé za rok 500 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů