Čtvrtek, 28. března 2024

Lidé v Hradci budou třídit plast a papír do zvláštních popelnic

Lidé v Hradci budou třídit plast a papír do zvláštních popelnic

Stotisícový Hradec Králové od pondělí výrazně změní systém vyvážení odpadů od obyvatel. Zhruba 35.000 lidí bude mít možnost třídit papír a plast do zvláštních popelnic či pytlů, které budou mít doma. Město tím chce snížit objem netříděných odpadů ukládaných na skládku a ušetřit na platbách za likvidaci odpadů. Změní se i intervaly svozu odpadů. ČTK to řekla mluvčí radnice Magdaléna Vlčková.

Popelnice či pytle k třídění lidé po zaregistrování dostanou zdarma. Kdo se do systému zapojí, bude mít k vyvážení až čtyři nádoby, a to nově na plast a papír a stávající na směsný komunální odpad a na bioodpad. Radnice již několik měsíců o novém systému informuje v kampani. "Zatím se zaregistrovalo asi 2350 domácností. Největší nápor očekáváme po spuštění projektu po 4. dubnu," řekla Vlčková. Změna se týká lokalit s převahou rodinných domů, lidé ze sídlišť a bytových domů budou odpad dál dávat do velkoobjemových popelnic či kontejnerů.

Komunální odpad se v dotčených lokalitách bude nově vyvážet jen jednou za dva týdny místo nynějšího vyvážení každý týden. Plast se bude svážet jednou za dva týdny, papír jednou za měsíc. Vyvážení popelnic s bioodpadem zůstane jednou týdně. Celková frekvence jízd popelářských vozů v ulicích tak zůstane zachována.

Kdo nebude mít doma kam dát nádobu či pytel na plast nebo papír, bude moci nadále odpad třídit do současných barevných kontejnerů. Míst s barevnými kontejnery je po Hradci Králové 650.

Město již projekt třídění plastů a papíru v domácnostech v minulých letech úspěšně testovalo ve čtvrtích Malšova Lhota a Svinary. Přes deset let město také úspěšně provozuje systém svozu bioodpadu z domácností prostřednictvím hnědých popelnic.

K většímu třídění odpadů vede město chystané zpřísnění odpadových zákonů. Například od roku 2024 již nebude možné na skládky ukládat ve směsném odpadu různé recyklovatelné odpady. Očekává se i výrazné zvýšení poplatků za ukládání směsného odpadu na skládky z nynějších 500 korun za tunu až na 1800 korun během následujících osmi let. "V případě Hradce Králové by se jednalo již v roce 2018 o zhruba pět milionů korun ročně navíc a po roce 2020 o téměř 30 milionů korun ročně," uvedla Vlčková. Základní platba poplatku za popelnice v Hradci činí 500 korun za osobu a v platnosti je od roku 2008. Pokud by město pro vyšší třídění nic nedělalo, hrozilo by zvýšení poplatku na 750 až 800 korun.

Hlavními náklady projektu je předpokládaný nákup 14.000 nádob na třídění asi za osm milionů korun. Naopak vyšší výnos by mělo město mít z vytříděného odpadu a také by mělo méně platit za ukládání na skládku. Dopad projektu na rozpočet města by měl být přibližně nulový. Celkové náklady města na odpady by letos měly činit asi 86 milionů korun. Na poplatcích za popelnice od lidí a za třídění od společnosti EKOKOM by mělo město letos získat asi 48 milionů korun.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů