Čtvrtek, 28. března 2024

V Praze 8 se instalují hmyzí hotely

V Praze 8 se instalují hmyzí hotely

MČ Praha 8 začala na svém území instalovat tzv. hmyzí hotely, které slouží jako úkryty pro samotářské druhy hmyzu. Vytipováno bylo celkově 18 lokalit v městských parcích, základních a mateřských školách. Hmyzí hotely napomáhají k udržení biologické rozmanitosti v městském prostředí a umožňují pozorování přirozeného chování hmyzu.

S prvními osmi instalacemi se začalo v průběhu posledních dvou týdnů. Postupně byly hmyzí hotely instalovány v ulici U Pentlovky (za ZŠ Mazurská), u Ďáblického jezírka, u Čimického rybníka, u dopravního hřiště Glowackého, u dětského hřiště Třeboradická, pod Kobyliskou střelnicí, u dětského hřiště v Thomayerových sadech a také v parku Žernosecká.

Po necelém týdnu se však objevil první případ vandalství. Ze soboty 30. dubna na neděli 1. května neznámí pachatelé zapálili hmyzí hotel instalovaný u ZŠ Mazurská v Bohnicích. ,,Je mi líto, že se hmyzí hotel stal cílem vandalů. Jedná se o oblíbený prvek, který je umisťován do parků hlavně pro radost dětí, které velice zajímá. Chtěla bych poděkovat lidem, kteří nabízejí pomoc při stavbě nového hmyzího hotelu. Samozřejmě se nevzdáme a chceme hmyzí hotely mít na Praze 8 i nadále, jen doufám, že další už vydrží," uvádí radní pro životní prostředí Anna Kroutil (ANO). Celý případ byl zaevidován a předán Policii ČR k prošetření a nalezení pachatelů.

Jak vypadá hmyzí hotel?

Hmyzí hotel tvoří dřevěná konstrukce vyplněná různými druhy přírodních materiálů, které svou strukturou připomínají přirozený úkryt. Slouží především samotářským druhům hmyzu, které jej využívají pro zazimování, jako úkryt, případně pro vajíčka nebo kukly. Obyvateli hmyzího hotelu jsou především včely samotářky (čalounice, pískorypky, drvodělky a desítky dalších druhů), dále pak samotářské vosy, zlatěnky, škvoři, slunéčka, včetně hmyzu užitečného hubením škůdců. Mohou mezi nimi být i chráněné či ohrožené druhy.

,,Někomu se můžou líbit více, někomu třeba méně - každopádně přilákají hmyz, který se postará o opylování, pomůže ale i v boji se škůdci. Vše je ekologické a dětem se líbí. Hotel ale nevydržel ani týden, proto se postarám o to, aby byly hotely pojištěny, a požádáme hlídky městské policie o zvýšenou pozornost, to je bohužel to jediné, co můžeme dělat. V práci na zvelebení naší městské části budeme samozřejmě i tak pokračovat, barbarství vandalů nás určitě neodradí," říká radní pro hospodaření s obecním majetkem Radomír Nepil (ANO).

Hmyzí hotel Hmyzí hotel Hmyzí hotel Hmyzí hotel Hmyzí hotel

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů